Omgeving

Philips’ CityTouch doet steden het licht zien

Wat is het belang van goede verlichting voor een stad? Verschillende effecten zijn denkbaar. Goede verlichting brengt uiteraard sfeer en gezelligheid. Maar, het draagt ook bij aan zichtbaarheid, en daarmee (mogelijk) aan een sterker gevoel van veiligheid.

Voorbeeld is het programma Stratumseind 2.0 van Philips en de Universiteit van Eindhoven, dat als doel heeft om door het gebruik van verlichting het aantal vechtpartijen in de uitgaansgebieden terug te dringen. Bijkomend voordeel van de juiste verlichting is dat het vaak goed is voor zowel het milieu, als ook voor de portemonnee.

CityTouch_1

City Touch

Steden zijn over het algemeen grootverbruikers van verlichting en energie. Philips heeft met deze wetenschap een speciaal concept ontwikkeld: CityTouch is een software platform dat een stad de mogelijkheid geeft om de controle over -en inzicht in- zijn verlichting te krijgen, en daarmee positieve verandering te brengen in zowel de openbare orde, als ook het energieverbruik en daarmee gepaard gaande kosten.

CityTouch_2

Na Buenos Aires is ook het Poolse Szczecin op een punt beland waar het ervoor heeft gekozen om Philips’ CityTouch te gebruiken in de openbare ruimte. Ruim 5.000 stadslichten (meer dan de helft van het totaal) in de stad worden vervangen door speciale LED-lampen die op afstand bestuurd kunnen worden. Zo kan op iedere plek, op ieder moment, het juiste licht worden geboden. Daarnaast zorgt de nieuwe verlichting voor een energiebesparing van 70% en bespaart het de Poolse stad ruim €360.000 per jaar. De keuze voor het gebruik van Philips’ CityTouch moet Szczecin zowel sfeervoller als ook veiliger maken.

Philip’s CityTouch, momenteel gebruikt in ruim 250 over meer dan dertig landen, is een concept dat goed aansluit bij het idee van Smart Cities. Steden worden steeds meer zelfvoorzienend, en digitale technologieën spelen een belangrijke rol bij de verbetering van stedelijke ontwikkeling, met duurzaamheid en leefbaarheid als belangrijke aandachtspunten. Daar er voor  Philips uiteraard ook economische belangen meespelen, is de samenwerking met onder andere Szczencin een goed voorbeeld van hoe overheden en commerciële partijen samen kunnen bouwen aan de toekomst van de stad.