Omgeving

Interactieve LED-verlichting met aantrekkings­kracht

De L-track is een van de iconen van de stad Chicago. Ondanks dat de metrolijn kriskras door de stad op pootjes boven de grond uit steekt, zorgt dit op sommige plaatsen niet voor de gewenste voetgangersactiviteit. Dit is ook het geval op Wabash Avenue, een van de binnenstedelijke verbindingen tussen State St. en Michigan Avenue. Er is inmiddels een initiatief in gang gezet om het gebied aantrekkelijker te maken, door meer mensen te trekken en het bereik van Wabash Avenue ‘uit te lichten’.

Wabash

Locals Jack Newell en Seth Unger kwamen met het idee voor The Wabash Lights, een public art-installatie bestaande uit meer dan 5.000 interactieve LED-lichten aan de onderkant van het spoor die het gebied op kleurrijke wijze moet gaan verlichten. Het doel is volgens de initiators om niet perse het gebied op te schonen, maar meer om ‘uit te lichten wat er al is’. Als placemaking-project draagt het bij aan de aantrekkelijkheid van Wabash Avenue, maar ook van de stad Chicago als geheel. Wat extra bijzonder is aan The Wabash Lights, is dat de gebruikte lichten interactief zijn: oftewel, ze zijn op afstand bestuurbaar. Door middel van een speciale website en app kunnen mensen van over de hele wereld de lichten doen veranderen. Of het nu is in kleur, intensiteit, of ritme – mensen kunnen op basis van hun voorkeur het licht dusdanig afstellen dat het voor hen aantrekkelijk wordt om naar Wabash Avenue toe te gaan.

Het project The Wabash Lights startte op Kickstarter om genoeg support te verkrijgen om een pilot te draaien. Deze zal naar alle waarschijnlijkheid in september van start gaan en minstens een jaar lang in de binnenstad van Chicago te bewonderen zijn. Inmiddels zijn Newell en Unger samen met de Chicago Transit Authority, Chicago Department of Transportation en het stadsbestuur aan het kijken naar zowel de optimalisering als uitbreiding van het idee. Nu is het te hopen dat The Wabash Lights daadwerkelijk een ander licht op het gebied weet te werpen.