Omgeving

Minder vechtpartijen door beter licht?

De talloze vechtpartijen die het nachtleven van in het centrum van Eindhoven ontsieren kunnen verholpen worden met licht. Althans dat vermoeden Gemeente Eindhoven, Philips en de Technische Universiteit Eindhoven. Gezamenlijk starten ze daarom het project De-escalate;  een ‘levend laboratorium’ waarin wordt onderzocht op welke manier licht een bijdrage kan leveren aan het voorkomen van conflicten. De pilot is  onderdeel van het gemeentelijk project Stratumseind 2.0 dat als doel heeft om het uitgaanscentrum van de Brabantse Lichtstad veiliger te maken.

Veel incidenten ontstaan als gevolg van alcoholgebruik. Vooral mannen zijn na het drinken van (te) veel alcohol prikkelbaar en dat zorgt voor opstootjes. Licht kan in zo’n geval helpen om de focus te verleggen of om een de-escalerende sfeer neer te zetten. Op een centrale plek in de stad wordt het licht-programma real-time afgestemd op de situatie. Dat kan leiden tot warm licht als de sfeer wat grimmig is, maar ook bijvoorbeeld tot een licht-effect dat de sfeer van een bar of nachtclub doorzet op straat op het moment dat de kroegen sluiten. Dit verkleint de harde overgang van binnen naar buiten en verzacht de teleurstelling.

Stratumseind-2

De pilot heeft volgens Floriaan Tasche (directeur openbare verlichting Philips) het karakter van een onderzoek. “Het is de bedoeling om kennis te vergaren over de rol van licht op menselijk gedrag. Met de uitkomsten van het living lab kan het juiste lichtscenario zowel reactief als preventief worden ingezet voor een veiligere en betere uitgaansbeleving. Hier in Eindhoven doen we ervaring op zodat gemeenten in heel Nederland van hun uitgaansbuurt een veilig en gezellig horecagebied kunnen maken.”