Omgeving

Zomerspecial top 5: Het Nieuwe Kamperen

Het is inmiddels hartje zomer en met het warme weer krijgen veel mensen langzaam maar zeker last van vakantiekriebels. Met de auto naar de Veluwe, de Waddeneilanden, of Frankrijk, en een paar weken ‘back to basics’ door te kamperen in een tent in de natuur. Heerlijk! Maar, kamperen anno 2015 is soms net iets anders dan wat we gewend zijn. De Nieuwe Draai presenteert de top 5 van ‘Het Nieuwe Kamperen’.

1. Elevated Camping

Kamperen in het bos is niets nieuws. Het zand tussen de tenen, mieren die de tent inkruipen. De een houdt ervan, de ander ziet het vooral als een bijkomend ongemak. Je zult hier geen last meer van hebben met Elevated Camping. Architect Kevin Hirth bedacht een zwevende camping, waarbij je op een platform hoog boven de grond je tent kunt opzetten, en tussen de boomtoppen geniet van de sterrenhemel.

2. Camping Onbestemd

Als onderdeel van ‘Het Jaar van de Ruimte’ kwam Bureau Ruimtereizigers met het idee van Camping Onbestemd. Door een camping op onverwachte, verrassende locaties op te zetten komt men achter onontdekte plekken in eigen land. Overnachten kon onder meer aan de haven van de Maasvlakte 2, in de Blauwe Stad, op het tunneldak langs de A2 bij Leidsche Rijn, of in Parkstad Limburg. Zo komt men op een wel heel originele manier in aanraking met al het moois dat eigen land heeft te bieden.

3. Church Camping

Een trend in onder andere Groot-Brittannië: Church Camping. Kerken (leegstaand en gebruikt) worden omgetoverd tot camping. Britse kapellen die voor één of meerdere nachten dienen als slaapplek. Omdat een tent opzetten in deze gebouwen wat lastig is, wordt vaak een aantal matrassen op de grond gelegd. Deze vorm van ‘kamperen’, een creatieve vorm van herbestemming, is dan ook vooral voor de luxepaardjes onder ons.

4. De Buurtcamping

‘Moggûh’, of ‘Há, buurman’. Op de camping wordt je er vaak mee overladen. Maar, wat nu als je buurman op de camping ook echt je buurman is? Grote kans dat dit het geval is op de Buurtcamping. Voor het derde jaar op rij wordt in Amsterdam en Utrecht een aantal stadsparken in de zomermaanden omgetoverd tot camping. Buren kunnen hier met zijn allen activiteiten organiseren en ’s avonds overnachten. Het doel van het initiatief is vooral om gezelligheid te creëren en buurtbewoners met elkaar in contact te laten komen. Op de Buurtcamping geldt: ‘van yuppen tot daklozen, met een wc-rol onder de arm is iedereen hetzelfde’.

5. Urban Campsite

Eentje voor de artistiekelingen en creatievelingen onder ons. De Urban Campsite is een reizende camping waar kamperen en kunst samenkomen. Op de Urban Campsite kun je als bezoeker overnachten in artistieke, ongewone, en opvallende objecten. Hier zul je geen traditionele Albatros-tent vinden. Momenteel staat de Urban Campsite op het puntje van Centrumeiland in Amsterdam, en kun je je slaapplaats eenvoudig via Airbnb reserveren.