Leefbaar­heids­index

Windesheim Campus

Een plek waar je kunt leren, ontmoeten en ontspannen, dat is de campus van de Hogeschool Windesheim. Niet alleen studenten en docenten kunnen hier terecht; ook andere Zwollenaren zijn welkom om van de voorzieningen gebruik te maken.

Je zou willen dat je een eeuwige student was, dan had je gezien dat de campus van de Hogeschool Windesheim langzaam is gegroeid. Tussen 1983 en 2003 nam het aantal studenten en opleidingen flink toe. Daardoor kwam er af en toe een gebouw, sportveld of andere voorziening bij. Elke uitbreiding stond op zichzelf en heel ver werd er niet vooruit gekeken. Totdat de school in 2003 besloot dat het tijd was voor een totaalplan.

Verbonden met elkaar en omgeving

Voor de toekomstige student voelt de campus als één logisch geheel. De noordelijke helft herbergt gebouwen, terwijl de zuidkant een open groene ruimte is met sportvelden en een park. De nieuwe en gerenoveerde gebouwen zijn met elkaar en hun omgeving verbonden. Het is lekker om tussen colleges door even samen te kunnen ontspannen in de groene ruimtes tussen de gebouwen. Als vanzelf wordt je blik getrokken naar het spectaculaire en hightech-ogende ‘Gebouw X’ voor de opleidingen communicatie, journalistiek en economie. Het geeft de campus een futuristische aanblik; hier werk je aan je toekomst.

Klas of kantoor

Nu lopen er vooral studenten en docenten over het terrein van Windesheim, maar misschien zijn dat in de toekomst wel bewoners of kantoorpersoneel. Want de campus kan zomaar een andere functie krijgen; daar is al over nagedacht bij het ontwerp. Zo is de parkeergarage van Gebouw X extra hoog, zodat die makkelijk kan worden omgebouwd tot onderwijsruimte of kantoor. Ook zijn de binnenwanden te verplaatsen om de ruimtes aan te kunnen passen aan verschillende eisen. Vooral in het onderwijs, waar de ontwikkelingen snel gaan en inzichten regelmatig worden geactualiseerd, is het erg belangrijk om flexibel te zijn.

Open leerklimaat

Studenten en docenten komen elkaar op de campus vanzelf tegen; dit creëert een open en spontaan leerklimaat. Ontmoetingen vinden plaats in het park op straatniveau of op het ‘tweede maaiveld’: het groene dek bovenop de centrale hal die de verschillende gebouwen verbindt. Dit deel is levendig en dynamisch, terwijl de groene zuidkant een perfecte plek is om je hoofd leeg te maken terwijl je lijf aan het werk gaat.

De openheid van het gebied leeft door in Gebouw X, dat bestaat uit twee vleugels met daar tussenin een groots atrium. Het glazen dak zorgt voor veel natuurlijk licht. De vleugels verspringen een halve verdieping ten opzichte van elkaar en zijn verbonden door open trappen. Wie hier lesgeeft of studeert, staat altijd in contact met anderen.

‘Het nieuwe plassen’

Veiligheid, activiteit en groen, dat zijn de belangrijkste waarden van de campus. Vooral de laatste zie je overal in het gebied terug. Planten schieten in het interieur van Gebouw X letterlijk uit de muren. Naar het toilet gaan heet hier ‘het nieuwe plassen’, dankzij een bijzondere technologie waarbij uitwerpselen en urine gescheiden worden afgevoerd. De urinoirs zijn zelfs helemaal waterloos. Regenwater gaat niet naar de rioolwaterzuivering maar vloeit terug in het gebied. Dat je beter presteert in een prettige, groene omgeving hebben de ontwerpers van deze campus goed begrepen.

Geen geïsoleerde wereld

Of je nou met het openbaar vervoer, de auto of de fiets naar de hogeschool komt, je bent er zo. Vanuit een speciaal daarvoor aangelegde ringweg bereik je meerdere ondergrondse parkeergarages en fietsenrekken. Bovengronds is het gezellig, met terrasjes, podia en andere buitenactiviteiten. Je wandelt moeiteloos door naar de centrale hal, die met zijn transparante gevels een soepele overgang vormt tussen buiten en binnen. Een van de mooie aspecten van dit gebied is dat de campus geen geïsoleerde wereld is alleen voor studenten. Bewoners van omliggende wijken profiteren ook mee van de voorzieningen. Plaatselijke basisscholen, zorginstellingen en verenigingen gaan het zwembad dat in 2014 wordt opgeleverd gebruiken. Ook het theater, het sportveld en allerlei andere voorzieningen op de campus worden intensief gebruikt, en lang niet alleen door de hogeschool.