Kantoren

Werkwijze van Pharos leidt tot eerste innovatie

De werkwijze van Pharos, een project van de nieuwe draai, heeft zijn eerste vruchten afgeworpen: Graphenestone, Ekotex, Ecor en EverUse hebben de krachten gebundeld, met als resultaat de eerste volledig circulaire binnenwand. De circulaire binnenwand is een goed voorbeeld van de innovatiekracht die ontstaat als verschillende partijen met elkaar in contact komen. Doordat papierafval is gebruikt als grondstof, is dit een goede oplossing voor de circulaire economie.

Krachten gebundeld

Graphenestone, Ekotex, Ecor en EverUse ontmoetten elkaar tijdens de Pharos Pitches en kwamen er al snel achter dat ze elkaar nodig hebben. Quickpanell produceert modulaire kartonnen wandelementen en had daarvoor al eens samengewerkt met EverUse, die isolatiedekens maakt van gerecycled papier. Ecor maakt panelen van samengeperst oud paper, waarbij geen bindmiddelen worden gebruikt en dus geen schadelijke vluchtige organische componenten (voc’s) worden uitgestoten. Ekotex levert circulaire en recyclebare verf die CO2 opneemt. Nu hebben zij hun krachten gebundeld.

“Tijdens de pitches hebben we elkaars producten leren kennen”, vertelt projectmanager Thijs Zwakman van Quickpanell. “Ik heb Navied Tavakolly van Ecor gebeld om een proefwand te maken met hun panelen, gecombineerd met onze kartonnen kern en het isolatiemateriaal van EverUse.” Toen de bedrijven waren uitgekozen om deel te nemen aan het Pharos-consortium, kwam Victor Franke van Ekotex met het idee om de vier producten te combineren tot een compleet afgewerkte circulaire binnenwand. “Dus heb ik die proefwand naar Bunschoten gebracht, waar Ekotex de wand heel mooi heeft afgewerkt met de circulaire verf aan één kant en gelaserde tekst en logo’s aan de andere kant. Ook heeft Victor een mooie brochure gemaakt met informatie over de wand en onze bedrijven.”

“De binnenwand is een stevig, hoogwaardig en volledig herbruikbaar product. Hij is modulair en remontabel.” – Thijs Zwakman, Quickpanell

Stevig, hoogwaardig en volledig herbruikbaar

De binnenwand is een stevig, hoogwaardig en volledig herbruikbaar product, vertelt Zwakman. “Hij is modulair en remontabel, waardoor de opstelling en uitstraling aangepast kan worden aan de wensen van de gebruiker. Je kunt er ruimtes mee indelen of losstaande vergaderkamers mee maken. Als de wand niet meer nodig is, kan hij op een andere plek als binnenwand dienen en anders wordt het isolatiemateriaal teruggenomen door EverUse en kan de rest worden gerecycled voor andere paper-based producten.”

Quickpanell, Ekotex, Ecor en EverUse wisten de krachten al snel te bundelen

“Zonder de aanpak van Pharos was deze wand er nu niet geweest. Hij voldoet ook aan alle kernwaarden van Pharos. Daar zijn we trots op.” – Thijs Zwakman, Quickpanell

De innovatie zal als showcase te zien zijn in Pharos. “Zonder de aanpak van Pharos, waarbij partijen al in een vroeg stadium met elkaar om tafel gingen en werden uitgedaagd om met nieuwe oplossingen te komen, was deze wand er nu niet geweest”, stelt Zwakman. “Hij voldoet ook volledig aan de kernwaarden zero waste, maximum health, total energy en vibrant community die bij Pharos vooropstaan. Daar zijn we zeker trots op.”

Kom op 7 maart naar Pharos voor het Trendvent over welzijn, gezondheid en geluk op de werkvloer, georganiseerd door draaijer+partners in samenwerking met de nieuwe draai. Meld je aan!