Dagboek van een werknomade

Werken in de ruimte

De werknomade is altijd onderweg en werkt op de meest uiteenlopende plekken. Elke maand beoordeelt ze een onorthodoxe gratis werkplek; van ziekenhuis tot theaterfoyer. Waar in Nederland is de sfeer gastvrij, de werkplek prettig en de koffie lekker? Vandaag is de werknomade bij In de Ruimte in Utrecht.

Werken in de ruimte? Gaaf, dat is nog eens een onorthodoxe plek. Wel lastig typen in zo’n ruimtepak en met een laptop die alle kanten opvliegt. Flauw! Nee, ik ben vanmiddag in In De Ruimte, een voormalig klooster middenin de binnenstad van Utrecht aan de Oudegracht. Hier leefden zes tot vier eeuwen geleden nonnen volgens de regels van de Franciscaanse Derde Orde, lees ik op het informatiebord bij de ingang.

In De Ruimte Utrecht werknomade 4

Vrome stilte

Het eerste dat opvalt als ik binnenkom, is de vrome stilte die heerst onder de witte gewelven. Het is hier wel licht, maar doordat de ruimte zo laag is, voelt die aan als een kelder. Er zitten zes mensen te werken. Een van hen ziet mij rondkijken en vraagt of ik hier voor het eerst ben. Hij is een host, vertelt hij: iemand die hier regelmatig werkt en als tegenprestatie de ruimte af en toe opent en afsluit.

In De Ruimte Utrecht werknomade 2

Middenin de ruimte staat een groot varken, Miss Moneypiggy, waarin je een financiële bijdrage kunt deponeren. Ik neem plaats aan een lange tafel. De tafels en stoelen lijken uit een kantine te komen. Werken op een laptop is al niet heel ergonomisch verantwoord, zonder verstelbare stoel en bureau is het dat al helemaal niet. Maar voor een paar uurtjes is het wel te doen.

Huiselijk

Iedereen is erg op zichzelf. Er wordt niet echt gepraat of gesocialized. Ik mag gratis koffie en thee pakken in de keuken. Heel huiselijk, er is gewoon een kast met servies in plaats van weggooibekertjes.

Heel huiselijk: er is gewoon een kast met servies in plaats van weggooibekertjes.

Het is hier behoorlijk warm en een beetje benauwd. Al snel mis ik daglicht en uitzicht. Als iemand iets zegt, weerkaatst het geluid tegen de wanden. Maar het is hier zo stil dat ik voor telefoneren naar buiten loop. Gelukkig is het mooi weer op deze novemberdag.

In De Ruimte Utrecht werknomade 5

Als ik al even lekker aan het werk ben, lopen er ineens allerlei mensen binnen. Ze hangen dingen op en beginnen met meubilair te schuiven. Het blijkt dat ze de ruimte hebben afgehuurd voor een evenement. Dus iets vroeger dan gepland verlaat ik deze sympathieke plek weer, het drukke en gezellige Utrecht in.