Omgeving

Warmte uit compost

Een grote composthoop die de warmte levert voor de verwarming van je huis of kantoorgebouw? Het kan!

Een Biomeiler is een grote, geïsoleerde composthoop waar warmteslangen doorheen worden geleid. Warmte wordt op deze manier aan het composteringsproces onttrokken en kan vervolgens gebruikt worden om te verwarmen of te douchen. Voordeel van de biomeiler en composthoop is dat deze naast warmte ook zorgt voor bodemverbetering.

Vang verbrandingswarmte op

De biomeiler werkt eigenlijk heel eenvoudig. Bacteriën breken houtsnippers af tot voedzame houtcompost. Bij dit proces komt veel warmte vrij, die normaal gesproken in de lucht verdwijnt. Dankzij de biomeiler wordt deze warmte behouden en benut: door de meterslange warmteslangen wordt deze opgevangen en vervoerd naar gebouwen, waar het vervolgens kan worden gebruikt voor warmtevoorzieningen.

(Klik op de afbeelding voor de video)

Duurzame warmte uit natuurlijke processen

Biomeilers kunnen in vele soorten en groottes voorkomen. De exacte ‘kosten’ en ‘opbrengsten’ zijn daarom moeilijk aan te geven. Wel laat het zien dat het flexibele karakter ervoor zorgt dat het gebruik op verschillende schalen en in verschillende situaties mogelijk is! Op termijn is het een duurzame investering die ervoor zorgt dat warmte kan worden afgetapt van een natuurlijk kringloopproces.