Omgeving

Vijf energieopwekkende lichtinnovaties

Veertig procent van het energiegebruik in Europa komt voor rekening van de gebouwde omgeving. Dit betekent dat de gebouwde omgeving in Europa voor een groot deel energie-inefficiënt is. Om dit tegen te gaan zijn er veel ontwikkelingen gaande op het gebied van energie-efficiëntie. Hier een top 5 van inspirerende, energiezuinige lichtinnovaties.

5. Elektriciteit-genererende ramen

Een glas-in-loodraam dat energie opwekt. Geloof het of niet, het bestaat. De artistieke elektriciteit-genererende ramen van ‘Current Windows zijn ontworpen door Marjan van Aubel. De Current Window genereert energie door het zonlicht dat erop schijnt. De ruit vangt golflengtes op die worden omgezet in elektriciteit die vervolgens in een accu wordt opgeslagen. Het ontwerp doet denken aan glas-in-loodramen en is daardoor ook stijlvol te implementeren in oude en nieuwe gebouwen.

1 Current Window - Amy Gwatkin3

“De Current Window vangt golflengtes op die worden omgezet in elektriciteit.”

4. Solar Roadways

Het thema van klimaatverandering heeft de Amerikaanse Julie en Scott Brusaw aan het denken gezet over een helende oplossing. Samen kwamen zij in 2006 met het idee van ‘Solar Roadways’. Deze Solar Roadways zijn letterlijk wegen die bestaan uit zonnepanelen. De panelen zijn voorzien van verwarmingselementen, druksensoren en led-verlichting. Hiermee kan het verkeer zich zowel veiliger als duurzamer ontwikkelen. Berekend is dat als alle wegen in Amerika vervangen worden door Solar Roadways, het land drie keer meer energie genereert dan dat het gebruikt!

solar-roadways-660x363

“Als alle wegen in Amerika vervangen worden door Solar Roadways, genereert het land drie keer meer energie dan dat het gebruikt!”

3. Lumick LED

Lumick is een organisatie die zich bezig houdt met healing environments. In de zorg spreekt men van een healing environment als de omgeving het welzijn van de patiënt bevordert. Er is wetenschappelijk bewijs voor het positieve effect van licht en contact met de natuur. Het idee is dat de patiënt minder stress ervaart, waardoor het genezingsproces versnelt en dus ook de medicatie langzaam kan worden afgebouwd. Lumick produceert en levert LED panelen met daarop een afbeelding naar keuze, bijvoorbeeld van de natuur. De foto’s zijn afkomstig van het Nederlands Fotomuseum of van internationale kunstenaars De panelen zelf zij ook duurzaam, ze gaan langer mee, zijn energiebesparend, milieuvriendelijk, kleurecht én brandveilig. Kortom, een mooi concept dat bijdraagt aan een gezonde natuur en niet te vergeten de beleving van de mens.

Lumick-Standaard-LED-Systeemplafond-Apotheek-e1422444288560

2. Slimme daglichtkoepel

Elke dag is er daglicht: licht dat niks kost en er toch is. Op een donkere dag is daglicht nog twintig keer sterker dan het kunstlicht op de werkvloer. Om hier optimaal gebruik van te maken heeft EcoNation de LightCatcher-technologie ontwikkeld. Door middel van sensoren wordt het optimale lichtpunt op het dak gemeten, waarna het gefilterd wordt op UV en de warmte wordt ontnomen. Via prismatische lenzen kan het licht over een brede hoek worden verspreid, waardoor het optimaal over de werkvloer wordt verspreid. De sensoren meten daarnaast de lichtintensiteit. Wanneer deze hoog is, kunnen ze automatisch het elektrische licht in de ruimte dimmen en laten zien hoeveel je daarmee bespaart. Een slimme lichtkoepel dus.

LightCatcher 1

“Het daglicht is op een donkere dag nog twintig keer sterker dan het licht op de werkvloer.”

1. Plant Lamp

15% van de wereldbevolking heeft geen toegang tot elektriciteit? Met deze gedachte in het achterhoofd heeft de Universiteit van Techniek en Technologie (UTEC) de Plant Lamp ontwikkeld. De lamp kan dagelijks twee uur licht afgeven door de energie die een plant afgeeft op het moment dat die groeit. Hierdoor kan het gebruik van vieze, stikkende petroleumlampen worden verminderd. De Plant Lamp is volledig duurzaam en draagt bij aan het welbevinden van de vele mensen die dagelijks zonder elektriciteit zitten.

Plant-Lamp-by-UTEC_1