Verkiezingen

Stichting de nieuwe draai zet zich in voor leefbare, energieopwekkende gebouwen en omgevingen waarin mensen het beste uit zichzelf halen – van scholen tot kantoren, en van verzorgingstehuizen tot stadskantoren.

Dit gebeurt onder meer door het organiseren van speciale verkiezingen. Tijdens de campagnes (met vaak een specifiek thema) worden gebouwen en hun eigenaren gestimuleerd om mee te doen in de verkiezing van ‘de meest leefbare’. Gezamenlijk bepalen het publiek en een jury van experts uiteindelijk welk gebouw zich winnaar mag noemen. Het creëert bewustzijn en het stimuleert gebouwen en eigenaren te investeren in groene, gezonde en slimme gebouwen en een energieopwekkende omgeving!

Healthy Urban Office Challenge (2017)

In samenwerking met gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, Provincie Utrecht en Economic Board Utrecht organiseerde de nieuwe draai de Healthy Urban Office Challenge. In de regio Utrecht ging men op zoek naar de meest inspirerende projecten op weg naar groene, gezonde en slimme kantoren. Welk gebouw in de regio heeft de eerste concrete stappen naar een gezonder, groener of slimmer gebouw al gezet en wil de ambities naar een hoger doel tillen? Warmtebouw Utrecht BV werd aan het einde van een grootse en succesvolle campagne verkozen tot winnaar van de Healthy Urban Office Challenge 2017 en is daarmee een voorbeeld voor de regio!

De ideale mbo-leeromgeving voor nu en de toekomst

Nederland telt bijna een half miljoen mbo-studenten en zo’n 53.000 mensen die werken op een mbo-school. Functioneren en welbevinden wordt, meer dan je zou denken, beïnvloed door het gebouw waarin zij leren of werken. Welk mbo-schoolgebouw biedt de ideale leeromgeving voor studenten, en creëert een omgeving waarin onderwijzers goed kunnen functioneren? Het Koning Willem I College in Den Bosch werd uiteindelijk gekroond tot winnaar van de verkiezing ‘De ideale mbo-leeromgeving voor nu en de toekomst‘.

Het meeste energieopwekkende ouderenzorggebouw

Er werd duidelijk dat de zorg in veel zorginstellingen onder de maat is. Om te laten zien dat er ouderenzorginstellingen die van de mens het middelpunt maken, startte de nieuwe draai de verkiezing ‘Het meest energieopwekkende ouderenzorggebouw’. Waar krijgen ouderen energie en worden ze optimaal ondersteund? Waar wordt energie bespaard en groene energie opgewekt? Het was uiteindelijk Petterhústerstate in Stiens dat de verkiezing won.

Het meeste energieopwekkende stadskantoor

In 2016 werd bekend dat gebouwen verantwoordelijk zijn voor 36% van de landelijke CO2-uitstoot. Daarnaast bieden ze in veel gevallen een onprettige en ongezonde leef- en werkomgeving voor mensen. Er moet worden gestreefd naar groene, gezonde en slimme gebouwen die een leefbare omgeving bieden. Om deze reden organiseerde de nieuwe draai de verkiezing ‘Het meest energieopwekkende stadskantoor‘. Uiteindelijk werd het gebouw van de gemeente Peel en Maas verkozen tot winnend stadskantoor.