Top 5 energie­opwekkers

Vrijdag rijdt De Groene Top Trein door Nederland. De nieuwe draai is daar aanwezig om samen met vele partners ideeën te delen voor gebouwen die energie opwekken. Hier alvast een top 5 van energieopwekkende initiatieven om warm te draaien!

1. Green Clean Machines

Planten verfrissen de lucht en zorgen voor een prettiger binnenklimaat. Op de werkvloer kan dit al leiden tot een substantiele verbetering van de luchtkwaliteit en de werksfeer waardoor de productiviteit tot zo’n 15% kan stijgen. De Green Clean Machines van Ogreen zijn planten die juist op hun luchtverfrissende kenmerken hoog scoren. Voor elke plantje is onderzocht hoeveel m3 meter lucht hij kan verfrissen.

Green-clean-machines

De energieopwekkende draaideur is misschien wel de slimste duurzame innovatie.

2. De energieopwekkende draaideur

Het TNT Centre in Hoofddorp behoord tot een van de groenste gebouwen in Europa. Naast vele duurzame toepassingen zoals een Warmte Koude Opslag die de zomers van verkoeling voorzien en de winters van verwarming, een groen dak met daarop zonnepanelen en elektrische oplaadpunten voor de personenauto’s en busjes en de Green Machine — een energiesysteem dat voornamelijk op restafval werkt, is de energieopwekkende draaideur misschien wel de slimste duurzame innovatie

TNT Centre Hoofddorp

Duurzaam bewegen, een lichtpuntje aan de horizon!

3. Slim gebruik van drinkwateropslag

Het vernieuwde Dierenpark Emmen dat nu Wildlands Adventure Zoo Emmen heet en in 2016 opengaat draait op 100% hernieuwbare energie van lokale herkomst. Op deze manier wordt een park met circa twintig gebouwen op 22 hectare grond van energie voorzien, waaronder een compleet tropisch regenwoud in een kas van ruim 2 voetbalvelden groot. Daarnaast levert het park energie en warmte aan een verzorgingstehuis gemeentehuis en theater in de omgeving. Dit is mogelijk door toepassingen van veel slimme oplossingen en relaties met de omgeving zoals het benutten van de warmte van de drinkwatervoorraad van Emmen, 2000 zonnepanelen en groen gas opgewekt uit ondermeer groen afval van het landschap uit de omgeving en misschien zelfs mest van de dieren.

Wildlands Adventure Zoo Emmen

4. Energie-opwekkende ruiten

Voldoende licht is een belangrijke zaak op de werkvloer, maar wat nou als deze ramen niet alleen licht door laten, maar ook nog eens energie opvangen? Onderzoekers aan de University of California in Los Angeles hebben hier iets op gevonden. Zij hebben een nieuw soort zonnecel weten te ontwikkelen die op glas kan worden aangebracht. 60% van het zonlicht kan gewoon zorgen voor een voldoende lichtinval en 40% kan worden opgeslagen als energie. De glazen panelen zouden niet alleen op gebouwen werken, maar eventueel ook op auto’s of zelfs smartphones.

Energie opwekkende ruit

Heb jij ook een energieopwekkend idee of product dat eigenlijk in deze top 5 thuis hoort?

5. KlimaRain

Regen hebben we in ons kleine kikkerlandje meer dan genoeg. EFraRain heeft hier een bijpassend en uiteraard duurzaam systeem voor bedacht, namelijk KlimaRain. KlimaRain is een opvangsysteem voor regenwater dat ons er bij helpt om jaarlijks 55% aan water en 40% aan energie te besparen. In combinatie met een warmtepomp zorgt het systeem voor het verwarmen en koelen van woningen en bedrijfspanden. Ook het gebruik van ons kostbare drinkwater wordt met dit systeem verminderd. Een geldige reden voor een regendansje dus!

https://www.youtube.com/watch?v=8uRtcg6R4Cg

Heb jij ook een energieopwekkend idee of product dat eigenlijk in deze top 5 thuis hoort? Laat het ons dan weten. De beste ideeën ontvangen een Green Clean Machine.