Kantoren

‘The End Of Sitting’: het nieuwe werken?

De Nieuwe Draai heeft er in een eerder artikel al aandacht aan geschonken: mensen met een zittend beroep zijn vatbaarder voor hart- en vaatziekten. De plaats waar de meesten van ons het langst zitten -het kantoor- biedt in veel gevallen echter weinig alternatieven. Mede daarom zouden bedrijven moeten investeren in een verantwoorde, actieve werkhouding voor zijn werknemers. Staand werken kan, mede door het gebruik van geschikte kantoormeubelen, uitkomst bieden. Design Studio RAAAF brengt deze trend echter net een stap verder met het ontwerp van een totaal nieuw kantoor inrichtingsconcept.

EndSitting-2

Het onderzoeks- en ontwerpproject The End Of Sitting laat een alternatief zien voor al die uren die de gemiddelde kenniswerker zittend achter het bureau doorbrengt. De toekomstige werkplek is niet langer gericht op stoel en tafel volgens de ontwerpers van RAAAF, maar neemt staand werken als uitgangspunt. Een nieuwe norm waarbij werknemers worden gestimuleerd om telkens wisselende werkposities aan te nemen. Naast het feit dat dit beter is voor de gezondheid, draagt het ook bij aan meer dynamiek op de werkvloer en daardoor wellicht de gezelligheid.

“De toekomstige werkplek is niet langer gericht op stoel en tafel volgens de ontwerpers van RAAAF, maar neemt staand werken als uitgangspunt.”

Het is misschien niet direct realistisch om te verwachten dat ook bij jou op het werk het oude meubilair door het raam gaat, en de ruimte wordt omgebouwd tot een modern sta-werklandschap. Maar RAAAF laat met The End Of Sitting wel zien dat het belangrijk is om na te denken over een gezonde en stimulerende werkplek en dat niets daarin vanzelfsprekend moet zijn.