BewegenOmgeving

Stress op kantoor? Deze ‘nature pill’ helpt

Je hebt vast wel eens de drang gehad om tijdens de werkdag naar buiten te gaan om de stress van je af te schudden. Dat is geen vreemde gedachte, want, naar buiten gaan kan stress drastisch verminderen, aldus een recent onderzoek. Het advies van de onderzoekers, neem een ‘nature pill’.

Het is bekend dat blootstelling aan natuur stress kan verlagen, maar hoe? Een recent onderzoek, gepubliceerd door de University of Michigan geeft aan dat een dagelijkse dosis natuur voor stedelingen zeer belangrijk is. Het onderzoek heeft het effect van natuur op stedelingen onderzocht door gedurende 8 weken 36 stedelingen bloot te stellen aan verschillende type contact met natuur. Het onderzoek concludeert dat 20 tot 30 minuten contact met natuur de hoeveelheid cortisol, het stresshormoon, vermindert. Na 30 minuten vlakt de afname in cortisol af, maar het effect kan een uur duren.

Steden en natuur gaan natuurlijk niet vaak samen en stedelingen die in de dichtst bevolkte buurten wonen hebben vaak moeilijk toegang tot natuur. Hoe makkelijk is het om dan aan een ‘nature pill’ te komen? De onderzoekers hanteren een ruime definitie van natuur. Volgens de onderzoekers is een wandeling op een plaats waar je de lucht kunt zien, of een wandeling door een straat met veel bomen al voldoende. Onderzoeker Mary Carol Hunter zegt, “de geur en frisheid die je ervaart in de buurt van planten is een van de factoren die ons het gevoel van natuur geven” en die ervaring doet al veel.

De ‘nature pill’ is slechts bedoeld als een advies en heeft niets te maken met echte pillen, herhaalrecepten of apotheken. De ‘nature pill’ is gratis, zo lang de gebruiker zichzelf er aan herinnert om er elke dag een in te nemen. Het is een reminder om naar op te staan, naar buiten te gaan en de omgeving in je op te nemen.