Healthy Urban Office

Slimme metingen voor een gezond kantoorgebouw

In het kader van de Healthy Urban Office Challenge, die kantoren uitdaagt en op weg helpt richting een groen, gezond en slim gebouw, presenteert de nieuwe draai duurzame oplossingen en energieopwekkende tools.

Nummer 3: QwikSense.

Of we het nu gaat om scholen, kantoren of zorggebouwen: in 70% van de gebouwen wordt het binnenklimaat als ongezond ervaren. Dankzij QwikSense kunnen we dit meten, weten én verbeteren!

Mensen staan centraal

Op weg naar een duurzaam kantoor moet er niet alleen worden gewerkt aan energiebesparing. Ook ‘mensen’ moeten hierin centraal staan. Een groene, gezonde en slimme werkplek voor werknemers is het uitgangspunt. Een kantoor met een slecht binnenklimaat resulteert namelijk in een lagere productiviteit. Anders gezegd: een gezonde werkplek levert al gauw een productiviteitswinst van 5% tot 10% op!

Een slecht binnenklimaat in gebouwen kost het bedrijfsleven jaarlijks al gauw 16 miljard euro.

Meten is weten, en verbeteren

Dankzij slim te meten kan QwikSense, met behulp van een door hen ontwikkelde rating, het binnenklimaat van een gebouw vaststellen. Via verschillende sensoren wordt data over over onder meer CO², temperatuur, fijnstof en luchtvochtigheid verzameld.  Op basis van deze gegevens genereert het een Indoor Climate Rating (ICR), waarmee verschillende gebouwen op basis van hun binnenklimaat kunnen worden vergeleken. Ook meet het het daadwerkelijke gebruik van werkplekken, de bezettingsgraad van een kantoor. Al deze data geeft inzicht in het niveau van het binnenklimaat, en dus ook waar er winst behaald kan worden.

Een gezonde werkplek levert een productiviteitsstijging van 5% tot 10% op.

Op basis van de scans die QwikSense met hun ‘slimme sensoren’ uitvoert krijgen kantoren goed inzicht in het niveau van hun binnenklimaat en waar zij, door middel van ‘quick wins’ en langetermijn-investeringen,  zichzelf kunnen verbeteren. Dit komt niet alleen ten goede van de omgeving, maar ook van de werknemers en hun productiviteit. Meten is weten, en verbeteren!