Plastic afval zag er nog nooit zo goed uit

De lege shampoofles is mooier en bruikbaarder dan dat hij ooit was.” In Amsterdam-Noord wordt sinds twee jaar plastic- huisafval opgehaald door het collectief WASTED. De buurtbewoners kunnen hiermee sparen voor coins, die ze bij de lokale middenstand kunnen uitgeven.

Het verzamelde plastic wordt gebruikt om iets nieuws te maken voor de gemeenschap, zoals Het Plasticpaviljoen, een leslokaal voor groene school het Clusius College die in het Noorderpark in de wijk komt te staan. De plastic tegels worden handmatig gemaakt met de Pretty Plastic Plant die Overtreders W en Bureau SLA hebben ontwikkeld; een serie van zes machines om te sorteren, te wassen, te malen en te spuiten. De eerste testen laten bijzonder fraaie resultaten zien.

Overtreders W en Bureau SLA werkten eerder samen aan de Noorderparkbar, ook in Amsterdam-Noord. Dit café was geheel gemaakt van materialen gekocht op Marktplaats, compleet tweedehands dus. Uiteindelijk is het doel van het project om, naast het creëren van een bruikbaar materiaal en de concrete kennis hierover te delen, de filosofie erachter over te brengen. De filosofie dat ‘afval’ eigenlijk niet bestaat, en alles hergebruikt kan worden. De perceptie van plastic zal op deze manier compleet veranderen.