Kantoren

Paperless office heeft zelfs geen wc-papier

Veel bedrijven zetten zich in voor duurzaamheid en proberen daarom ook de milieudruk van hun bedrijfsvoering te verminderen. Door over te stappen op papierloos werken hoeven er minder bomen te worden gekapt voor papierproductie. Bij ICT-bedrijf Decos passen ze het concept paperless office wel erg grondig toe. Er is zelfs geen wc-papier op het toilet en papieren post gaat retour afzender.

“Onderzoek toont aan dat driekwart van de werknemers het liefst werkt in een omgeving waar zo min mogelijk papier wordt gebruikt, maar voor het papier is wel een alternatief nodig.”

Decos houdt zich bezig met digitalisering en helpt gemeentes en bedrijven die papierloos willen werken. Op hun eigen kantoor laten ze zien dat ze voor alles een papierloos alternatief kunnen vinden. Het is een grote stap voor een bedrijf om alles zonder papier te doen, maar de Nederlandse werknemers werken hier graag aan mee. Onderzoek toont aan dat driekwart van de werknemers het liefst werkt in een omgeving waar zo min mogelijk papier wordt gebruikt, maar voor het papier is wel een alternatief nodig. Bij Decos krijgen medewerkers een tablet zodat ze vergaderstukken niet meer hoeven te printen. Met de app Minute voor de iPad kunnen gezamenlijk aantekeningen worden gemaakt om de flip-overs tijdens vergaderingen te vervangen. De assistente stuurt papieren post ongeopend terug en vraagt brievenschrijvers of ze voortaan willen mailen. Daaraan blijken mensen snel te wennen. Er zijn in het hele gebouw geen notitieblokken, servetten of archiefkasten te vinden. En op de wc wordt dus niet afgeveegd met wc-papier, maar er komt een straaltje water uit de pot en daarna wordt de boel droog geföhnd.

Nou hoeven niet alle bedrijven wc-papier in de ban te doen om het milieu te beschermen. Het levert al een enorme besparing op als vergaderstukken en post uitsluitend digitaal zijn. Decos haalt met alle smoesjes over haalbaarheid van papierloos werken onderuit door op hun eigen kantoor te laten zien dat het wél kan. Sommige digitale alternatieven zijn even wennen, maar waar een wil is, is ook een weg zonder papier.