Het is een bekend verschijnsel. Ouderen, dan al niet dementerend, die in een verzorgingstehuis zitten en nauwelijks nog buiten komen. Soms is het een kwestie van fysieke gesteldheid, soms één van ’te weinig handjes’ om dit mogelijk te maken. In het Groningse Haren kwam men met een innovatieve oplossing.
Zorgcentrum de Dilgt is onderdeel van ZINN (Zorgorganisatie in Noord-Nederland) en huisvest momenteel ruim 350 bewoners. Sommigen zitten er voor (tijdelijke) revalidatie, anderen wonen er permanent. Een deel van de bewoners van de Dilgt zou maar wat graag met enige regelmaat aan de muren van het zorgcentrum ontsnappen door een uitstapje te maken, maar door uiteenlopende fysieke en geestelijke omstandigheden zit dat er voor hen niet meer in. Daarom kwam het centrum met een creatieve en innovatie oplossing: de digibus.
De digibus: lijn 254
De digibus is bijna als een ‘gewone’ bus, maar dan net even anders. De ramen zijn vervangen door televisieschermen die continu beelden tonen van het Groningse landschap. Bekende straten, gebouwen en weilanden: alles komt voorbij tijdens de rit. Voor de ouderen is het een feest der herkenning door allerlei herinneringen die naar boven komen, en daarnaast zorgt het ook voor de nodige ontspanning. Om het helemaal af te maken heeft de bus (lijn 254) stopknoppen voor passagiers die uit willen stappen, denkbeeldige ‘sissende’ deuren, en een bestuurdersstoel inclusief claxon.
Bekende Harense gebouwen, het Groninger landschap: de digibus is een ’trip down memory lane’.

Beeld Steven Radersma (RTV Noord)
Met behulp van de digibus kunnen ouderen in de Dilgt ‘op pad’ zonder de deur uit te hoeven.

Beeld Steven Radersma (RTV Noord)
Het voorbeeld van de digibus laat vooral zien dat een relatief eenvoudig technische ontwikkeling een grote rol kan spelen bij de verbetering van de leefbaarheid in verzorgingstehuizen, en een positief effect hebben op de levenskwaliteit van ouderen. In toenemende mate zien dat binnen de zorg diverse technologieën en apps worden ontwikkeld om de levenskwaliteit te vergroten. Wie zegt dat technologie en ouderen niet samengaan?