Kantoren

Nederlands energieopwekkend design in opkomst

Marjan van Aubel, oprichter van Caventou, heeft een raam en een tafel ontwerpen die jouw smartphone kunnen opladen. Haar volgende missie is om zonnecellen in nog meer verschillende materialen en oppervlakken te verwerken. Een kans voor kantoren?

Marjan van Aubel wil er voor zorgen dat bijna alles in jouw huis of kantoor energie kan opwekken en er ondertussen ook nog eens heel erg stijlvol uit ziet. Door ramen en tafels energie te laten opwekken laat Van Aubel zien dat deze alledaagse objecten die in ieder gebouw te vinden zijn niet statisch en saai hoeven te zijn. De door haar ontworpen ramen en tafels dienen niet alleen hun traditionele functie maar wekken ook energie op om jouw telefoon mee op te laden.

De ‘Current Table’ en ‘Current Window’ zijn gemaakt van zonnecellen die gebruik maken van kleur om energie op te wekken. “Tafels zijn grote lege oppervlakken die niet veel gebruikt worden. Ik zag hun potentie om een onafhankelijke energiebron te zijn” zegt Van Aubel.

Het raam dat Van Aubel heeft ontworpen is gemaakt van gekleurd glas dat doet denken aan glas in lood. Hoe groter het raam, hoe meer energie het opwekt. De tafel is ontworpen in samenwerking met enginieur Peter Kriege. De oranje kleur van het glas helpt de deeltjes titanium oxide in het tafelblad om indirect zonlicht op te nemen en op te slaan in een batterij. Een groot voordeel is dat de tafel geen direct zonlicht nodig heeft om elektriciteit op te wekken. Via een mobiele app kun je bijhouden hoeveel energie er in de tafel zit en waar deze het beste werkt.

De mobiele app die de energievoorraad en effectiviteit van de zonnepanelen in de tafel in de gaten houdt.

Hoewel zonnepanelen de afgelopen jaren aanzienlijk goedkoper zijn geworden en hun efficiëntie steeds beter wordt zijn zonnepanelen nog niet goed geïntegreerd in gebouwen. Van Aubel zegt dat mensen zonnepanelen als lelijk ervaren en ze niet willen hebben. Ook ziet zij dat mensen vaak alleen zonnepanelen aanschaffen vanuit een schuldgevoel naar het milieu. Dit is volgens haar een verkeerde denkwijze. Van Aubel ziet het aantrekkelijk maken van zonne-energie als enige manier om klimaatverandering tegen te gaan. Het visuele aspect is hierbij essentieel, waarbij design niet achteraf wordt toegevoegd maar juist in de kern van het product zit.

Nu kun je alleen nog een smartphone opladen met de energie uit de tafel en het raam. In de toekomst moet er meer mogelijk zijn met de energie die de meubelen opwekken. Voor werkomgevingen bieden de ontwerpen van Marjan van Aubel veel mogelijkheden. Ze zien er aantrekkelijk uit, zorgen voor meer milieuvriendelijke werkomgevingen en geven werknemers het idee dat ze met iets goeds bezig zijn.