Living Off Grid: The Skysphere in Nieuw-Zeeland

Ieder kind heeft vroeger wel eens een boomhut gebouwd. Althans, dit op z’n minst geprobeerd. Een boomhut was jouw plek, je eigen domein. Vaak gepaard met de meest waanzinnige fantasieën was dit de plek waar niemand je kon vinden, en waar vandaan jij alles en iedereen uitstekend in de gaten kon houden. In veel gevallen was de boomhut en verdekt beschut door de takken en bladeren van de bomen, en bood het hoog boven de grond een perfect uitzicht.

Boomhutten bouwen

Er is door de jaren heen dan ook niet zo gek veel veranderd, getuige deze ‘futuristische boomhut’ ontworpen door de Nieuw-Zeelandse Jono Williams. Zijn boomhut, The Skysphere, is een op het eerste oog eenvoudig maar futuristisch huisje dat op zo’n tien meter boven de grond is bevestigd aan een stalen paal. Wat The Skysphere zo bijzonder maakt is dat het, door zijn gebogen glazen ramen, een adembenemend uitzicht van 360°c graden biedt. Maar dat is nog lang niet alles. Williams’ futuristische bouwwerk is voorzien van zonnepanelen die hem continu van stroom en energie voorzien. Daarnaast is het hele huis te besturen met zijn Android-telefoon: “Ik kan de optimale temperatuur bepalen, ik druk op de knop voor bier, en ik krijg een melding als de voorraad dreigt leeg te raken”, aldus Williams. Trouwens, dat bier komt gekoeld en wel uit de armleuning van de bank. Ook is er spraakbestuurbare led-verlichting aanwezig, werken sloten op basis van vingerafdruk en is het geluidssysteem draadloos.

De ultieme man cave

Na al eens eerder een boomhut op zonne-energie te hebben gebouwd, ging Williams met The Skysphere net even een stap verder. Ongeveer €45.000 en 3.000 manuren later mag het resultaat er wezen: er is veel belangstelling voor een soortgelijke boomhut. Vooralsnog zul je ervoor naar de wilde natuur van Nieuw-Zeeland moeten, mocht je eens een biertje willen drinken met Jono Williams in zijn ultieme man cave.