Living Off Grid: de fjorden van Noorwegen

Het Noorse architectuurbureau Snøhetta heeft  een micro-hut ontwerpen, gelegen tussen de Noorse fjorden, ver verwijderd van de bewoonde wereld. Het hutje, genaamd ‘Bjellandsbu-Akrafjorden’ naar het meest dichtstbijzijnde dorp, is goed verstopt tussen de hoge rotswanden en ruige oevers.

Bjellandsbu-Akrafjorden is een ideaal jagershutje, en door de ruige omgeving alleen bereikbaar te voet of te paard. Bij het ontwerp van de micro-hut was een van de meest belangrijke opgaven ervoor te zorgen dat de hut niet zou opvallen in het landschap. Dit is goed gelukt: het bouwwerk kent een rond gevormd dak bedekt met mos, en bestaat verder voornamelijk uit stenen en hout die in dezelfde omgeving zijn te vinden. Het hutje, dat slechts 35m² beslaat, biedt plaats aan maar liefst 21 (!) personen,  mede door het compacte design rondom de centrale vuurkorf.

De hut is gebouwd naar traditionele Noorse standaarden, en er is gebruik gemaakt van lokale grondstoffen en arbeid. Wat extra positief is, is dat het een minimale ecologische voetafdruk heeft, en daardoor relatief goed is voor zijn omgeving. Laat de jacht maar beginnen!