Living Off Grid: de bergen van Californië

Er zijn genoeg alternatieve woonvormen te bedenken, maar sommigen zijn simpelweg zo indrukwekkend dat het goed is er even wat aandacht aan te besteden. Het huis van professioneel snowboarder Mike Basich is een voorbeeld van zo’n woonvorm dat in het oog springt, al ligt het goed verborgen in de bossen.

Californië-1

In Truckee, Californië (VS) ligt, diep verscholen in de met sneeuw bedekte bossen, het zelfontworpen en -gebouwde huis van Mike Basich. Na een glansrijke carrière als professioneel snowboarder besloot hij om zich volledig terug te trekken van alle aandacht, en bouwde hij vijf jaar lang aan zijn eigen droomhuis, volledig ‘from scratch’. Het huis is ver verwijderd van de buitenwereld, en kent geen internet, toilet, of traditionele elektriciteit. Er is een open haard, die dient als fornuis, oven, en verwarming. Het huis wordt overdag verwarmd door de zon, mede door de aanwezigheid van een volledig glazen wand. Er is een bubbelbad die wordt gevuld met water uit een nabijgelegen bron, en er is een zelfgemaakte skilift. Misschien wel het mooiste van het huis is de achtertuin: de bossen en bergen van Californië.

“Het huis is ver verwijderd van de buitenwereld, en kent geen internet, toilet, of traditionele elektriciteit”.

Californië-2

De voornaamste reden om het (kleine) huis te bouwen was voor Mike dat het hem de mogelijkheid bood om dichter bij de natuur te komen. Met de bouw van zijn paleisje heeft hij naar eigen zeggen eindelijk zijn grootste wens vervuld, een die sterk verschilt van de American Dream die hij najoeg als snowboard – een die (uiteraard) bestond uit grote huizen en snelle auto’s. Het huis in de bergen van Californië is het resultaat van zijn eigen dromen en zijn eigen handen, en laat zijn grootste wens in vervulling gaan. Zo zie je maar, geluk zit hem vaak in de (letterlijk) kleine dingen.