Dagboek van een werknomadeKantoren

Lessen van een werknomade: hoe wordt mijn kantoor leefbaar?

De werknomade blikt terug op het afgelopen jaar en geeft tips aan werkgevers om van hun kantoor een (nog) fijnere werkplek te maken.

Als werknomade kan ik overal mijn laptop openklappen en aan de slag gaan. Ik kies mijn werkplekken uit op mijn activiteit en mijn afspraken. Werknemers hebben minder vrijheid, zij worden regelmatig op kantoor verwacht. Dan is het wel zo prettig als die omgeving uitnodigend is. Wat kun je als werkgever doen om jouw personeel elke dag weer een goede kantoorervaring te bezorgen? Vijf tips.

  1. Kies de juiste omgeving

Een leefbare werkomgeving begint al bij de keuze van je kantoorpand: staat het op een afgelegen industrieterrein zonder voorzieningen, huur je een ruimte in een bedrijfsverzamelgebouw of staat je kantoor midden in een bruisende stad?

Hoe minder er in de buurt is (denk aan een supermarkt, lunchplekken, een park of leuke omgeving voor een wandeling), hoe meer je moet investeren in bijvoorbeeld een goed bedrijfsrestaurant of een daktuin. Zo ligt het bedrijf Hokra op een bedrijventerrein, maar tussen mooie natuur én heeft het een gezellige, kleurrijke keuken waar samen wordt geluncht.

Bijzonder kantoor: dat van Boeing in Seattle, met zicht op het prototype van de 787 Dreamliner.

Bijzonder kantoor: dat van Boeing in Seattle, met zicht op het prototype van de 787 Dreamliner.

  1. De ‘randvoorwaarden’ moeten in orde zijn

Om te werken heb ik maar weinig nodig: mijn laptop, telefoon, een wifi-netwerk en een goede zitplek. Vaak genoeg merk ik dat die laatste twee niet in orde zijn. Nu verwacht ik van onorthodoxe werkplekken als een ziekenhuisrestaurant of een ontmoetingscentrum voor ouderen niet dat ze perfect ergonomisch verantwoorde bureaus en stoelen hebben, maar van een bedrijf wel.

Zorg dus voor bureaus en stoelen die makkelijk verstelbaar zijn. Het beste is als mensen ook staand kunnen werken. Snelle apparatuur en internet zijn een must, net als afgesloten plekken om te bellen of geconcentreerd te werken.

  1. Maak het inspirerend

Niets zo geestdodend als voorspelbaarheid. Dus weg met een inrichting die overal in het gebouw hetzelfde is. Varieer in indeling van de ruimtes, kleur, materialen en meubilair. Ik vond het uitzicht op Rotterdam CS, de sfeer van het Rijksmuseum Twenthe en de inrichting van de Stadstimmertuin in Amsterdam erg inspirerend.

Foto: Jorden Esser, Flickr creative commons

Stationshal Rotterdam. Foto: Jorden Esser.

Gebruik verschillende soorten planten en hang kunst aan de muren. Je hoeft geen apenkooi van je vergaderruimte te maken om afwisseling te creëren. Laat de inrichting passen bij de aard van de werkzaamheden die daar worden uitgevoerd, bij flexplekken én vaste plekken. Als de ruimtes in inrichting flexibel zijn, kun je ze altijd aanpassen aan veranderende behoeften.

  1. Wees gastvrij

Mensen voelen zich prettig in een omgeving waar ze zich welkom voelen. Een vriendelijke receptionist of een behulpzame huismeester spelen daarbij een cruciale rol. Zo werd ik bij Voys hartelijk onthaald en stonden mensen open voor een praatje. Maar ook het kantoor zelf kan gastvrijheid uitstralen, bijvoorbeeld door het gebruik van natuurlijke materialen, genoeg daglicht en frisse lucht.

Een heel gastvrij kantoor heeft een gezellig lunchcafé dat open is voor iedereen van binnen én buiten de organisatie: een ontmoetingsplek met goede koffie en een verse lunch waar mensen ook kunnen werken en overleggen.

Zo moet het dus níet.

Zo moet het dus níet.

  1. Maak het gezond

De hele dag op kantoor zitten is geen gezonde bezigheid, dat weten we allemaal. Nodig mensen daarom uit om te bewegen: met mooie, centraal gelegen trappen, binnentuinen en loopbandbureaus. Stimuleer werknemers om met de fiets te komen, zorg voor kleedkamers met een douche en het liefst een sportzaal waar fitness of yoga kan worden beoefend. Wist je dat een gezond kantoor kan zorgen voor 10 procent meer productiviteit? Ook een gezond aanbod in het bedrijfsrestaurant hoort erbij. Een voorbeeld van een gezond kantoor is het gebouw van Menzis in Groningen.