BewegenOmgevingZorg

Kwiek zet straatmeubilair in als fitness-toestellen

Senioren in de Eindhovense buurt Woenselse Heide kunnen vanaf deze zomer een fitness-wandeling maken met behulp van het aanwezige straatmeubilair.

Kwiek-2

KWIEK

KWIEK is een slim ontworpen beweegroute die handig gebruik maakt van de aanwezige objecten in de openbare ruimte. Zo vormt een lantaarnpaal ondersteuning bij een balansoefening op één been, en worden stoepranden voor evenwichtsoefeningen gebruikt. De route is in opdracht van de gemeente Eindhoven en Capital D gemaakt door het ontwerpteam van KWIEK in samenwerking met fysiotherapeuten van zorgcentrum Archipel de Eerdbrand.

“We ontdekten dat mensen geen fitness-toestellen buiten willen; dan voelen ze zich te veel bekeken.”

Kwiek-3

Het interessante aan dit project is dat de alledaagse inrichting van de openbare ruimte op een simpele manier wordt getransformeerd tot een uitdagend parcours waar ouderen zichzelf gezond en fit kunnen houden. Met een ogenschijnlijk kleine ingreep wordt een nieuw gebruik van de stedelijke ruimte mogelijk gemaakt. Voor het project is nauwgezet onderzoek gedaan en is intensief overleg gevoerd met de senioren zelf. ‘We ontdekten dat mensen geen fitness-toestellen buiten willen; dan voelen ze zich te veel bekeken”.

Kwiek-1

Alle oefeningen staan aangegeven op helder vormgegeven bordjes en stoeptegels. Vanuit het zorgcentrum worden bovendien speciale door physiotherapeuten begeleide groepsroutes aangeboden. Hierbij is naast het gezondheidsaspect ook het sociale aspect van belang.