Huis in puin? Huis van puin!

Steeds vaker horen we over oorlogen, aardbevingen, en andere natuurrampen die hele gebieden overhoop halen. Steden en dorpen zijn in veel gevallen volledig verwoest, en niets anders dan een grote chaos is wat rest. Overal ligt puin van ingestorte huizen en scholen, en de infrastructuur is vaak geheel ontregeld. Het puin blijft vaak jaren liggen, en het is simpelweg teveel om zo maar even op te ruimen. Zo ook in Nepal, of Haïti, waar na de aardbeving in 2010 het land grotendeels nog in puin ligt.

Een fabriek in twee zeecontainers

Geïnspireerd door dit gegeven werd de Mobiele Fabriek opgericht. Zij bedachten een oplossing zodat er met al dat puin iets nuttigs gedaan wordt. Het is idee is vrij simpel: een mobiele fabriek, zo klein dat het past in twee zeecontainers, wordt geplaatst op een plek waar (vb. door een natuurramp) enorm veel puin ligt. Het puin wordt in een machine gegooid en verwerkt tot vloeibaar cement. Het resultaat: nieuwe bouwblokken die kunnen worden gebruikt voor de bouw van nieuwe, veilige huizen en scholen.

De Mobiele Fabriek

Zelf bouwen

Het mooie van de Mobiele Fabriek is dat het samenwerkt met de mensen die zijn getroffen door de natuurramp en vaak alles kwijt zijn geraakt. Zo kunnen zij (mede) zelf bouwen aan hun nieuwe toekomst. Om de fabrieken te verschepen, op te zetten in getroffen gebieden en de lokale bewoners op te leiden, is de Mobiele Fabriek grotendeels afhankelijk van crowdfunding. Het initiatief maakt dus  niet alleen gebruik van het onbenutte door deze vorm van hergebruik, maar heeft dus ook een sterk sociaal karakter.

Geïnteresseerd in het project van de Mobiele Fabriek? Op hun campus in Amsterdam zijn al dergelijke huizen te vinden!