Omgeving

Hudson Yards is de eerste ‘quantified community’ ter wereld

In het NRC verscheen recentelijk een artikel genaamd “De slimme stad kan een dom idee worden“. Hierin wordt beschreven hoe Hudson Yards, nu nog een van de grootste bouwputten op het New Yorkse Manhattan, straks de eerste quantified community ter wereld moet zijn. Maar, wat betekent dat nu eigenlijk?

Hudson Yards

Als grootste particuliere vastgoedproject in de Amerikaanse historie is Hudson Yards een prominent project. In het masterplan van Hudson Yards, gelegen op Manhattan, is plek voor 17 miljoen (!) vierkante meter die wordt opgevuld met zowel commerciële als residentiële functies: moderne kantoorgebouwen, restaurants en winkels, circa 5.000 woningen, een school, een hotel, culturele voorzieningen – niets mag ontbreken.

‘Quantified community’

Het is niet zozeer de omvang van het project, of de samenstelling van het gebied, dat Hudson Yards zo bijzonder maakt. Wat dat wel doet is het uitgangspunt dat Hudson Yards, waar volgend jaar de eerste bewoners hun intrede moeten doen, de eerste quantified community ter wereld moet worden: een gebied waarin alles en iedereen continu wordt gemonitord, gemeten en geanalyseerd.

“Een quantified community is een gebied waarin alles en iedereen continu wordt gemeten en geanalyseerd.”

Hudson Yards-5

Samen het Center for Urban Science and Progress (CUSP) van de New York University zal de ontwikkeling van Hudson Yards nauwkeurig in de gaten worden gehouden: diverse sensoren zullen voortdurend zaken als luchtkwaliteit, geluidsoverlast, temperatuur en lichtniveaus analyseren. Maar niet alleen de wijk zal nauwlettend worden bekeken: ook de bewoners worden in de toekomst mogelijk aan metingen en analyses worden onderworpen. In dit geval zouden zogeheten wearables een uitkomst zijn: draagbare horloges die lichaamsbeweging, bezigheden en gezondheid van inwoners bijhouden. Tenminste, als ze dat willen.

Smart Cities: meten is weten?

Het idee van een quantified community als Hudson Yards past natuurlijk naadloos in het straatje van smart cities: ‘Meten is weten’ en door nauwlettend in de gaten te houden hoe een stad en bewoners zich ontwikkelen en gedragen, kunnen gemeenten, overheden en ontwikkelaars hun beleid hier mogelijk op afstemmen. Vergroting van de stedelijke leefbaarheid is hierbij het ultieme doel.

“Toch zijn er ook twijfels met betrekking tot Smart Cities: wat als onze stad in de toekomst wordt gehackt?”

Ook in de Nederlandse context zijn voorbeelden te vinden van situaties waarin stad en technologie elkaar moeten stimuleren: grote steden als Amsterdam en Rotterdam zijn bekende voorbeelden. Maar ook een kleinere stad als Assen maakt gretig gebruik van allerlei app’s en andere technologieën in stedelijke ontwikkeling: sterker nog, Assen is ’s werelds eerste Sensor City: met behulp van een groot aantal bluetooth-sensoren worden allerlei situaties en bewegingen in de stad geanalyseerd.  Een ideaalscenario, waarbij de stedelijke leefbaarheid wordt vergroot door betere leef-, werk- en reisomstandigheden, lonkt. Toch zijn er ook twijfels: wat als onze stad in de toekomst wordt gehackt?