Hoe ziet een veilige, levendige of saaie stad eruit?

Google Streetview was altijd al een goede manier om een indruk te krijgen van een plek. Op Place Pulse kun je steden beoordelen aan de hand van Streetviewfoto’s. Welke plek lijkt veiliger, levendiger, of juist saaier?

PlacePulse-Stad-1

Place Pulse is een soort Tinder, maar dan voor steden. Je kiest bij elke vraag tussen twee foto’s van in totaal 56 steden over de hele wereld. Erg leuk om te doen, want het zet je aan het denken over wat een plek mooi, deprimerend of veilig maakt. Veel groen? De aanwezigheid van auto’s en hoogbouw? Brede lanen of smalle straatjes? Leuk om te weten is dat Amsterdam, de enige Nederlandse stad in de lijst, behoorlijk positief scoort bij de bezoekers.

Ondertussen verkrijgen de onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology, die de website hebben bedacht, waardevolle data over de perceptie van steden. Zo hebben ze ontdekt dat de daadwerkelijke veiligheid van New Yorkse buurten en de indruk van Place Pulse-bezoekers met elkaar overeenkomen: in de wijken die als meest veilig werden ervaren, waren de misdaadcijfers het laagst.

Het uiteindelijke doel van de site is om kwantitatieve data te verzamelen over de beleving van wijken en steden. Hiermee zou bijvoorbeeld een methode kunnen worden ontwikkeld om de leefbaarheid van een plek te voorspellen.