Omgeving

Hoe een naanbroodoven een park kan opknappen

Barbecuen in het park doet iedereen, maar meestal liggen er dan worsten, hamburgers en koteletten boven de hete kolen. In Toronto heeft een groep buurtbewoners het over een andere boeg gegooid. Ze hebben het voor elkaar gekregen om een naanbroodoven te laten installeren in hun lokale park.

De naanbroodoven die het mogelijk maakt om Tandoori-gerechten in het park te bereiden heeft aldus CityLab op uitzonderlijke wijze bijgedragen aan de revitalisering van het park. Initiatiefneemster Sabina Ali is afkomstig uit India en woont sinds 2008 in Toronto in de buurt van het Thorncliffe-park. Het park was volgens haar het meest verwaarloosde park van Toronto, met als speelvoorziening vooral wat verlaten schommels, en verder voornamelijk veel vuil.

“Inmiddels wordt de oven veelvuldig gebruikt tijdens markten in het park, en draagt het bij aan een nieuw community-gevoel.”

In samenwerking met andere ouders heeft zij een groep gevormd die het park wou verbeteren. Inmiddels is er een volledige speelplaats, basketbalveld, gemeenschappelijke (moes-)tuin en sinds september 2013 een gemeenschappelijke naanbroodoven geïnstalleerd. Die oven wordt tijdens markten/evenementen — die inmiddels ook in het park worden georganiseerd — gebruikt en leidt vooral tot een nieuw community-gevoel.