Beweging geeft ons energie! Deze energie hebben we nodig om productief en gelukkig te zijn. De mogelijkheid om te bewegen is overal, maar het is echter zo dat bewegen niet overal wordt gestimuleerd. Het kantoor is zo ingericht dat we gemakkelijk de hele dag kunnen zitten. De route naar ons werk nemen we liever met de auto of het openbaar vervoer. Dit doen we uit gemakzucht. We worden nou eenmaal niet gestimuleerd om te bewegen op kantoor of om de fiets naar het werk te pakken. We leven in een zitcultuur. Ondanks dat bewegen weinig wordt gestimuleerd, zijn er wel degelijk goede initiatieven om ons dagelijks beweegritme wél te stimuleren.
5. Fitness wandeling voor ouderen
Senioren in de Eindhovense buurt Woenselse Heide kunnen vanaf deze zomer een fitness-wandeling maken met behulp van het aanwezige straatmeubilair. KWIEK is een slim ontworpen beweegroute die handig gebruik maakt van de aanwezige objecten in de openbare ruimte. Zo vormt een lantaarnpaal ondersteuning bij een balansoefening op één been, en worden stoepranden voor evenwichtsoefeningen gebruikt.
KWIEK is een slimme beweegroute voor ouderen waarbij straatmeubilair wordt gebruikt.
Het interessante hieraan is dat de alledaagse inrichting van de openbare ruimte op een simpele manier wordt getransformeerd tot een uitdagend parcours waar ouderen zichzelf gezond en fit kunnen houden.

4. 21 Swings
Ieder voorjaar geeft de Canadese stad Montreal tijdens het festival Montreal’s Spring een stuk infrastructuur ‘terug’ aan de bevolking. Eén van de projecten die in dit kader zijn gerealiseerd, is een serie van 21 kleurrijke schommels in de getransformeerde middenberm van een verkeersader. De schommels, die onder de naam 21 Swings door het leven gaan, leiden niet alleen tot extra beweging voor jong en oud, maar ze maken ook nog eens muziek!
Iedere schommel maakt een eigen geluid van bijvoorbeeld een piano, gitaar, harp of vibrafoon. Als alle 21 schommels tegelijk bewegen ontstaat er een symfonie waarin bepaalde melodieën alleen door goede samenwerking tot stand komen. De vrolijkheid die hieruit voortkomt, wordt nog eens ondersteund door het licht dat alle schommels geven als ze in beweging zijn. De interventie zorgt daarmee niet alleen voor een nieuwe beleving, plezier en speelsheid in de openbare ruimte: het project heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het leefbaarder maken van het gebied.

21 Swings speelt een belangrijke rol bij het vergroten van de leefbaarheid in de omgeving.
3. Fietsen met meer plezier
We reizen tegenwoordig veel met het openbaar vervoer en de auto. Dit terwijl de helft van de Nederlanders niet meer dan 8 kilometer van het werk woont. Hiervan pakt slechts een kwart de fiets. Om fietsen te stimuleren heeft de Canadese ontwerper Greg Papove de ‘Whoopdeedoo Bike Ramps’ ontworpen. Hij nodigt je uit om met je fiets over deze ‘ramps’ te scheuren. Naast het feit dat fietsen makkelijk en snel is, is fietsen ook nog eens gezond en duurzaam!

2. Pingpong tijdens werk
Pingpong, simplistisch vernoemd naar het geluid van het plastic balletje dat heen en weer geslagen wordt. We noemen het ook wel tafeltennis. Deze sport kan op vrijwel elke plek gespeeld worden en het spel is makkelijk te plaatsen. Uit onderzoekt blijkt dat tafeltennis zowel fysiek als mentaal gezond is. Door het snelle spel verhoogt het concentratievermogen, kortetermijngeheugen en het vermogen om besluiten te nemen. Een groot voordeel voor op het werk dus. Daarnaast versterkt het ook nog eens de sociale binding tussen collega’s.

1. Pianotrap
In ons dagelijks leven krijgen we veel te maken met trappen. Dat is nou eenmaal de goedkoopste en makkelijkste manier om ons in hoogte te verplaatsen. Desondanks kiezen we luiheid boven vermoeidheid. Op de meeste plekken hebben we gezorgd voor een lift of roltrap. Dit kost ons nu eenmaal geen energie en gaat een stuk makkelijker.
In 66% van de gevallen verkiest men de Pianotrap boven de roltrap.
Volkswagen wilde hier iets mee gaan doen: de lichaamsbeweging promoten. Om die reden hebben ze de de internetcampagne ‘The Fun Theorie’ ontwikkeld. Een onderdeel van deze theorie is de Pianotrap. De treden van de trap zijn bekleed met geluidsensoren die het geluid van een piano nabootsen. Daarnaast is de bekleding ook nog eens vormgegeven als toetsen van een piano. Uit de campagne blijkt dat 66% van de mensen de Pianotrap boven de roltrap verkiest.
