Kantoren

Het NIOO-gebouw is een proeftuin voor energiezuinig bouwen

In aanloop naar de Klimaattop zullen Xander Meijer en Marco Sotthewes op vrijdag 27 november namens de nieuwe draai meereizen met De Groene Top Trein. De trein doet meerdere steden in Nederland aan en geeft de duurzame koplopers van Nederland de gelegenheid om inspiratie over een energiezuinige toekomst uit te wisselen. In het kader van de klimaattop publiceren we een aantal inspirerende voorbeelden van gebouwen die energie opwekken.

NIOO-4

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen is met recht een gebouw dat ‘leeft’. Door het combineren van het duurzaamheidsaspect (cradle to cradle) en het ‘leer- en synergieaspect’ is het gebouw mogelijk het meest integrale project op het gebied van duurzaam bouwen. Het bio-based cradle to cradle principe dat hier wordt toegepast sluit de kringlopen van voedsel, energie en water bijna volledig.

NIOO-3

Het cradle to cradle principe maakt van het duurzame, energiezuinige NIOO-KNAW gebouw een dat ‘leeft’.

NIOO-2 NIOO-1

Dankzij het nastreven van dit principe bezit het NIOO-KNAW gebouw een groot aantal duurzame aspecten. Zo wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van eerlijke en herbruikbare materialen: veel glas, niet-chemisch Plato Hout, en een casco van duurzaam beton met optimale warmte- en koudeafgifte. Verder is het dak van het gebouw volledig bedekt met planten die enerzijds de biodiversiteit vergroten, maar anderzijds ook zorgen voor isolatie en fungeren als waterreservoir.

Ook is er geprobeerd om in het gebouw zoveel mogelijk de kringlopen van water energie en voedsel ‘gesloten’ te krijgen. Een voorbeeld hiervan is de duurzame waterkringloop in het gebouw (van de hand van DeSaH) waar afvalwater wordt hergebruikt voor warmte en de productie van kunstmest en biogas. Tot slot zorgen de thermische zonnepanelen van het gebouw voor vloerverwarming en verkoeling, afhankelijk van het jaargetijde.

De Groene Toptrein staat volledig in het kader van de Klimaattop.

De Groene Top Trein staat volledig in het kader van de Klimaattop.

de nieuwe draai daagt ter gelegenheid van de klimaattop alle gebouwen in Nederland uit om te kijken hoe zij van energieslurper een energieopwekker kunnen worden. Meld je nu aan en laat je door ons inspireren! Onze speciale Livability Squad komt gratis langs bij de eerste drie gebouwen die zich melden om te laten zien welke maatregelen je kunt nemen om van je gebouw een energieopwekker te maken.