Het ‘nieuwste’ wonen: klein, duurzaam en circulair

Tegenwoordig hoeft wonen niet zo nodig meer groot, groter, grootst te zijn. Ruimtegebrek in steden is een probleem aan het worden, en steeds vaker zien we kleine woonvormen als tiny houses of parasite buildings. Een nieuwe dimensie in het ‘klein wonen’ dient zich aan: duurzame, circulaire woningen die eenvoudig in- en uit elkaar te halen zijn.

PopUp House

Deze PopUp Houses zijn een ware revolutie in de woonwereld. In slechts vier dagen worden deze (extreem goed geïsoleerde) woningen in elkaar gezet. De woning is een passiefhuis, wat betekent dat het maar liefst 90% beter is geïsoleerd dan de meeste woningen, en tot de helft beter dan alle nieuwbouwwoningen. Dit scheelt een heleboel aan stookkosten. Daarnaast kost een dergelijk pop-up huis, beschikbaar in verschillende woonoppervlakken, weinig. Een woning van 150m² kost slechts €38.000!

PopUp Huis PopUp Huis 2

Finch Buildings

Niet perse klein, maar zeker zo duurzaam en circulair: Finch Buildings zijn modulaire woningen die zich aanpassen aan de omgeving en omstandigheden. Deze woonmodules veranderen eenvoudig mee met de doelgroep, de locatie en het gebruik. Finch Buildings zijn energiezuinig, slaan CO2 op, brengen door de afwezigheid van gevaarlijke stoffen geen schade toe aan de menselijke gezondheid, en zijn circulair. Wat verder bijzonder is, is dat ze een korte bouwtijd hebben en in zijn totaliteit verplaatsbaar zijn.

Finch2

Niet alleen klein wonen is een welkome ontwikkeling. In toenemende mate zien we dat veel van ons ook op zoek zijn naar een woning die duurzaam is, circulair gebouwd wordt, en zich kenmerkt door een bepaalde mate van flexibiliteit. Op deze manier kan ‘wonen’ zich goed aanpassen aan de levenssituatie, de leefomgeving, en toekomstige ontwikkelingen. Initiatieven als PopUp House en Finch Buildings zijn wat dat betreft interessante koplopers!