Het is tijd voor gebouwen die mensen energie geven

Gebouwen zijn de grootste vervuilers van Nederland, bleek eind vorig jaar uit cijfers van Energieonderzoek Centrum Nederland.

In Nederland staan 8 miljoen gebouwen die samen verantwoordelijk zijn voor 36 procent van de CO2-uitstoot. Kantoorpanden nemen de helft daarvan voor hun rekening. Alleen daarom zouden bedrijven en organisaties hun gebouwen moeten verduurzamen en energieneutraal of, beter nog, energieopwekkend moeten maken. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het bespaart ook geld.

“Mensen zijn niet de softe, maar juist een keiharde kant van huisvesting.”

Nog veel meer geld valt te verdienen door te zorgen dat een gebouw de mensen energie geeft. Dat wordt wel eens de ‘softe’ kant van huisvesting genoemd. Maar voor mij is het juist een keiharde kant. Veel organisaties verspillen geld door wél te investeren in goedopgeleide mensen, maar niet te zorgen dat diezelfde mensen een gezonde, prettige en inspirerende werkomgeving hebben.

Welke organisatie durft te beweren dat ze hier niet iets laten liggen?
* Maar liefst 71 procent van de werknemers vindt zijn werkomgeving niet inspirerend.
* In de meeste onderwijslokalen zijn het CO2-gehalte en de temperatuur veel te hoog. Dat betekent al snel 20 procent meer fouten. Dat is het verschil tussen een voldoende of een onvoldoende!
* Het ziekteverzuim in een ongezond gebouw kan tot twee keer zo hoog zijn.
* In de zorg kunnen opnameduur en medicijngebruik worden verlaagd en zijn medewerkers minder ziek door een ‘healing environment’.
* Een ongezonde en niet gastvrije omgeving betekent al snel een productiviteitsverlies van 10 procent, ofwel een werknemer per tien!

Kan het anders?
Jazeker: laten we van kantoorgebouwen energieopwekkers maken, niet alleen voor de omgeving maar ook voor de mens. En tegelijkertijd kosten besparen. De techniek is er, het vergt alleen een andere kijk. Want het gaat niet om technische specificaties en vierkante meters, maar om gezonde, energieke mensen met een hogere productiviteit.

Ik roep alle beleidsmakers voor vastgoed, CEO’s en directeuren van Nederland op om een einde te maken aan het grote energieslurpen van gebouwen. Of het nu een kantoor is, een zorginstelling, een gemeentehuis of een school: neem het gebouw eens kritisch onder de loep. Hoe kan het een plek worden die meer energie levert aan de mensen die er elke dag komen? Hoe kan het energieneutraal of zelfs energieopwekkend zijn? Behalve dat het gebouw er waardevoller van wordt, kunnen we hierin een enorm verschil maken, voor het milieu én voor de mens.

Hulp nodig? Vraag het E-team!
Valt er wat te winnen in een gebouw? Het E-team zoekt het binnen een dag voor je uit! Met een knipoog naar The A-team onderzoekt dit energieopwekkende en multidisciplinaire gezelschap de beste oplossingen voor een duurzaam, sociaal, gezond, circulair of slim gebouw.

Zoals The A-team een unieke combinatie was van humor, actie en avontuur en dwars door de Verenigde Staten trok, trekt het E-team door Nederland om vernieuwend, energiek en met een vleugje humor energieslurpende gebouwen energieopwekkend te maken. Nodig ze een dag uitlaat je inspireren door de stappen die je kunt zetten.