Leefbaar­heids­index

Henry Ford West Bloomfield

Wie kent er een ziekenhuis waar je voor je plezier naartoe gaat, om te winkelen, uit eten te gaan of zelfs om te trouwen? Preventie is hier net zo belangrijk als genezing. Mede daarom is het Henry Ford West Bloomfield Hospital een plek voor iedereen die fit en vitaal wil zijn. Meer dan een patiënt voel je je hier iemand die werkt aan zijn gezondheid.

Feng shui

Midden in een villawijk in de Amerikaanse plaats West Bloomfield (Michigan), in een groene en waterrijke omgeving die luxe uitstraalt, ligt het Henry Ford West Bloomfield Hospital. Het ziet eruit als een vijfsterrenhotel of wellnessresort, met een parkachtige tuin die zo zou kunnen doorgaan voor golfclub. Het gebouw is gesitueerd rond een grote al bestaande vijver. De verschillende materialen in de gevel (glas, ronde keien, baksteen en tegels) ‘breken’ het aanzicht waardoor het gebouw minder fors overkomt dan het eigenlijk is. Eenmaal binnen waan je je in een winkelcentrum: er zijn winkels, restaurants, kappers en beautysalons. Het ziekenhuis is ontworpen volgens de feng shui-filosofie, waarbij er vanuit wordt gegaan dat een harmonieuze omgeving een positieve invloed heeft op het welzijn van de mens.

Ja.. Ik wil

Hét bewijs dat het Henry Ford-ziekenhuis meer is dan alleen een ziekenhuis, is het feit dat er al verscheidene huwelijken zijn gesloten. Niet tussen patiënten, maar tussen mensen die de atmosfeer van het ziekenhuis prettig vinden.

Geen piepjes

Als je patiënt bent in het Henry Ford-ziekenhuis waan je je in een hotel. Iedereen heeft een eenpersoonskamer. De inrichting daarvan is zo huiselijk mogelijk gemaakt, met een comfortabele bank voor je bezoek en een zelf in te stellen klimaatsysteem. Opvallend is de stilte: er klinken geen piepjes van medische apparatuur. Je kunt 24 uur per dag gebruik maken van de roomservice en het eten is vers en gezond, met groenten uit eigen kas. Dit alles zorgt ervoor dat het ‘ziekenhuisgevoel’ tot een minimum wordt beperkt en dat heeft zijn uitwerking: patiënten mogen gemiddeld een halve dag eerder naar huis dan in andere Amerikaanse ziekenhuizen, en infecties komen hier veel minder voor. Ook voor het ziekenhuispersoneel is dit een fijne werkplek: het verloop is 5 procent ten opzichte van het landelijke gemiddelde van 30 procent.

Statement: geen vriezers

Ook al moet je binnen blijven omdat je ziek bent, de ontwerpers hebben er alles aan gedaan om de natuur zo veel mogelijk het ziekenhuis in te krijgen. Er staan tweeduizend bomen en planten in het interieur, waardoor het een parkachtige uitstraling heeft. De ruimtes zijn voorzien van grote ramen en er zijn twee atria die voor veel daglicht zorgen. Daktuinen omringen het gebouw met groen zodat je ook op onverwachte plekken de natuur aantreft. Ook heeft het ziekenhuis een eigen kas waar groente wordt verbouwd. Al het eten is vers, en om dat te onderstrepen zijn er in het hele ziekenhuis geen vriezers te vinden. Als dat geen statement is!

Dé plek voor een gezonde levensstijl

Iedereen is welkom in het Henry Ford West Bloomfield Hospital, of je nou patiënt bent of niet. Personeel staat klaar om je de weg te wijzen of andere vragen te beantwoorden; dit kunnen ook artsen of verplegers zijn want iedereen is getraind op klantvriendelijkheid. Het ziekenhuis is dé plek voor iedereen die zich bezighoudt met een gezonde levensstijl. Er worden lessen gegeven in gezond koken, yoga, meditatie, ouderschap en stress management en er zijn steungroepen voor kanker- en diabetespatiënten, voor stoppen met roken en voor het bereiken van een gezond gewicht. Er worden concerten en lezingen georganiseerd. Het eten in de restaurants is zo lekker dat de hele buurt er komt.