In samenwerking met gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, Economic Board Utrecht en provincie Utrecht organiseert de nieuwe draai de Healthy Urban Office Challenge. Maak kennis met de tien finalisten.
Hoofdkantoor De Volksbank, Utrecht
De Volksbank, waaronder onder meer SNS en ASN Bank vallen, wil van het hoofdkantoor in Utrecht een duurzaam, circulair kantoor maken met aandacht voor medewerkers én voor de directe omgeving. Minder gebruiken, langer gebruiken en hergebruiken: zo kan het duurzaamheidsbeleid worden samengevat. De CO2-uitstoot wordt elk jaar verlaagd, er wordt steeds meer circulair ingekocht en het gebruik van openbaar vervoer en fiets wordt gestimuleerd. Het wagenpark moet in 2020 volledig elektrisch zijn. Zowel in als buiten het pand komt steeds meer groen. Buiten staat een insectenhotel en hangen nestkasten voor onder meer vleermuizen en pimpelmezen. Het bedrijf helpt zijn werknemers om gezond te leven, te stoppen met roken en stress te reduceren.
Rijkskantoor De Knoop, Utrecht
Pal naast het NS-station in Utrecht wordt de voormalige kazerne van de Koninklijke Landmacht verbouwd tot kantoor met duizend werk- en duizend vergaderplekken voor rijksambtenaren. Daarbij wordt zo veel mogelijk hergebruikt, waaronder het oude betonskelet van de kazerne. Naast het rijkskantoor De Knoop komt het circulaire paviljoen The Green House dat volledig circulair wordt opgetrokken, met gebruikte materialen en meubilair. Het wordt publiek toegankelijk en bestaat uit horeca, een vergadercentrum en een urban farm. Na 15 jaar wordt het paviljoen gedemonteerd om te worden hergebruikt of gerecycled. “Een fantastisch concept”, aldus het expertpanel.
Hoofdkantoor a.s.r., Utrecht
Het hoofdkantoor van verzekeraar a.s.r. staat bekend als duurzaam en gezond: het heeft een BREAAM Excellent-certificering, de fitnessapparatuur wekt energie op en de elektrische auto’s rijden op zonne-energie. In het pand is veel groen aanwezig en buiten zijn er bijen- en insectenhotels en vleermuiskasten geplaatst. “A.s.r. heeft al veel bereikt, maar laat zien dat er nog steeds ambitie is om zaken te verbeteren. Dat is het mooie van deze inzending”, vindt het expertpanel. Zo onderzoekt de verzekeraar of het pand een zogenoemde Well-certificering voor gezondheid kan krijgen, of de HR-ketels vervangen kunnen worden voor een CO2-neutrale oplossing en hoe slimme technologieën het gebouw het gebouw efficiënter kunnen maken.
MeetINoffice, Woerden
MeetINoffice is een vergader- en congrescentrum waar ook kantoorruimtes en flexwerkplekken worden verhuurd. “Dit initiatief laat zien dat je van een lelijk gebouw dat al zes jaar leegstond, een inspirerende plek kunt maken”, stelt het expertpanel. Duurzaamheid, circulariteit en gezondheid staan centraal in de bedrijfsvoering. Bij de verbouwing zijn veel materialen hergebruikt en is het pand verduurzaamd met onder meer warmtepompen en gerecyclde gepofte spijkerbroeken als isolatiemateriaal. Er is een moestuin op het dak en voor inkoop wordt gewerkt met leveranciers uit de regio. Het bedrijf heeft het ambitieuze plan om groente en vis te verbouwen volgens het aquaponics-systeem, waarbij de visuitwerpselen als voeding dienen voor de planten. Hiermee wil MeetINoffice niet alleen zelfvoorzienend worden; ook de buurt moet van de lokale teelt kunnen meeprofiteren. “Dit is een voorbeeld voor andere bedrijven”, vindt het expertpanel.
Utrecht Community, Utrecht
Van een oude monumentale treinloods van de NS heeft de stichting UCo een 1.800 vierkante meter grote werkplek gemaakt voor duurzame ondernemers. Het pand is energieneutraal en de ambitie is om het ook waterneutraal en afvalloos te maken. Bij de renovatie zijn oude materialen hergebruikt, er is gewerkt met gifvrije verf en het interieur is zo veel mogelijk circulair. Zo wordt van een omgevallen boom naast het gebouw meubilair gemaakt. Ambities zijn er ook nog: betere isolatie en een lagere energievraag moeten het energieverbruik verder omlaag brengen en uiteindelijk moet het gebouw zelf energie gaan opwekken. Ook zijn er plannen voor een moestuin, zonnepanelen en waterzuivering.
Nieuwe Vaart, Utrecht
Bouwinvest, eigenaar van het kantoorpand Nieuwe Vaart Utrecht, heeft in samenwerking met huurders dit kantoor duurzaam gerenoveerd en het concept “Caring is Sharing” ontwikkeld. Tijdens de renovatie zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst en is er voor het nieuwe interieur gebruik gemaakt van gezonde en milieuvriendelijke materialen. Het concept “Caring is Sharing” en green lease zijn leidend geweest bij de renovatie van het gebouw, hierbij is het delen van faciliteiten het belangrijkste onderdeel. Ook is Nieuwe Vaart BREAAM-NL gecertificeerd. De catering in Nieuwe Vaart wordt verzorgd door The Colour Kitchen, een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan en/of opleiding biedt. In de nabije toekomst komt er meer groen in en om het gebouw. Daarnaast wordt “mobility as a service” verhuur van elektrische auto’s en fietsen toegevoegd aan het concept “Caring is Sharing”. De belegger zal meer panden in zijn portefeuille gaan verduurzamen. “Het getuigt van lef om je als investeerder zo in te zetten voor verduurzaming van een kantoorpand”, zeggen de experts. “Daarmee is Bouwinvest een inspirerend voorbeeld voor andere vastgoedpartijen.”
Secoya Campus, Utrecht
Secoya, een bedrijvencampus die bestaat uit vijf gebouwen met diverse huurders, heeft als motto ‘The Living Building’. Secoya wil zijn huurders een prettige, gezonde werkplek bieden met faciliteiten als gratis sportlessen, leenfietsen, een gezond restaurant, een bruin café en zelfs een stomerij en kleermaker. Natuur en duurzaamheid zijn belangrijk: alle gebouwen hebben energielabel A en zijn voorzien van slimme energiemeters. Toekomstplannen zijn er ook: er moet een groen ontmoetingsplein komen tussen de gebouwen en het afvalmanagement kan slimmer en verantwoorder. “Een mooi voorbeeld van een vooruitstrevende vastgoedbeheerder”, vindt het expertpanel.
Warmtebouw, Utrecht
Warmtebouw is een bedrijf in technische klimaatinstallaties. In het eigen kantoor past het bedrijf LED-verlichting, warmteterugwinning en zonnepanelen toe. Fietsen en water drinken worden gestimuleerd. Het plan is om de BREAAM-score te verbeteren (nu heeft het een Very Good-certificaat) en een warmte-koudeopslag te realiseren. Onderzocht wordt of de bussen van het bedrijf, die zware materialen moeten vervoeren, op waterstof kunnen gaan rijden. Het ziekteverzuim en het personeelsverloop liggen hier onder het landelijke gemiddelde. “Dit bedrijf wil een voorbeeld zijn voor de eigen branche”, stelt het expertpanel. “Ook wil Warmtebouw samenwerken met andere bedrijven in de directe omgeving. Daarmee laten ze zien dat ook de wat kleinere bedrijven samen veel kunnen betekenen in het groener en gezonder maken van kantoorpanden.”
INNAX, Veenendaal
Voor een bedrijf dat zelf gebouwen verduurzaamt, is het wellicht vanzelfsprekend om ook het eigen kantoor aan te pakken. Bijzonder aan deze finalist is echter dat INNAX huurder is van het kantoorpand uit de jaren ’90 dat mede dankzij hen van energielabel C naar A is gegaan. Maar daar stopt het niet voor dit bedrijf. INNAX heeft het initiatief genomen voor verdere maatregelen als zonnepanelen, een sedumdak, individueel regelbare LED-verlichting en een groene gevel in het trappenhuis. Op termijn moet het pand zelfs energieneutraal maken. “Hiermee geeft INNAX een signaal aan andere huurders: ga in gesprek met de eigenaar van je kantoor om dit groener, gezonder en slimmer te maken. Het kán wel”, betoogt het expertpanel.
Over Morgen, Amersfoort
In een oude zeepfabriek op het voormalige fabrieksterrein De Nieuwe Stad in Amersfoort is Over Morgen gevestigd. “De herbestemming en verduurzaming van industrieel erfgoed is een positieve ontwikkeling”, vindt het expertpanel van het nieuwe kantoor van Over Morgen. Het adviesbureau werkt aan een duurzame leefomgeving die nieuwe maatschappelijke en technologische ontwikkelingen op toekomstbestendige wijze een plek geeft.. Het kantoor wordt zoveel mogelijk met hergebruikt meubilair ingericht, er wordt samengewerkt met lokale partners en zij gebruiken duurzame materialen. Het adviesbureau wil meer groen in het pand brengen en met name duurzaam gedrag bij haar collega’s bevorderen. Zo rijdt 1/3 van de collega’s al in volledig elektrische auto’s of komt met de fiets of OV naar het werk.. Verwarming door middel van een warmtepomp of met restwarmte is de volgende droom, evenals het gebruiken van duurzaam opgewekte elektriciteit. “Ga er maar aan staan om van zo’n oud industrieel pand een groen en gezond kantoor te maken”, reageert het expertpanel. “Chapeau!”
Op woensdag 24 mei wordt in de Pyth (Utrecht) tijdens een feestelijke bijeenkomst de winnaar van de Healthy Urban Office Challenge bekendgemaakt. Wethouder Lot van Hooijdonk (gemeente Utrecht) zal de prijs, ter waarde van €20.000, aan de winnaar uitreiken. Meer informatie over deze bijeenkomst vindt u hier.