Healthy Urban Office

Harvard: groen gebouw zorgt voor betere werkprestaties

In het kader van de Healthy Urban Office Challenge, die kantoren uitdaagt en op weg helpt richting een groen, gezond en slim gebouw, presenteert de nieuwe draai duurzame oplossingen en energieopwekkende tools.

Nummer 2: onderzoek van Harvard.

Het ontwerp, onderhoud en functioneren van kantoorgebouwen draagt bij aan het welzijn en de productiviteit van werknemers. Dat concludeert de Amerikaanse universiteit Harvard naar aanleiding van een groot nationaal onderzoek.

De onderzoekers keken naar de prestaties van werknemers in tien gebouwen in vijf Amerikaanse steden. In gebouwen met een duurzaam label bleken werknemers 26 procent beter te scoren op cognitieve testen, hadden ze 30 procent minder symptomen van het sick building-syndroom en scoorden ze 6 procent hoger in slaapkwaliteit, vergeleken met ‘normale’ gebouwen. Belangrijke facetten die volgens het onderzoek bijdragen aan die betere prestaties zijn binnenklimaat en daglicht.

Buildingnomics

“We voegen kennis over bouwen samen met kennis over gezondheid”, zegt Harvard-docent Joseph Allen. “Deze nieuwe aanpak bestudeert alle factoren in de gebouwde omgeving die bijdragen aan de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van mensen.” Buildingomics noemen ze dit relatief nieuwe onderzoeksdomein op Harvard.

Buildingnomics bestudeert alle factoren in de gebouwde omgeving die bijdragen aan de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van mensen.

De onderzoeksgroep van Allen benoemt negen ‘fundamenten’ onder een gezond gebouw, gebaseerd op dertig jaar wetenschappelijk onderzoek op dit gebied. Die fundamenten zijn: licht en uitzicht, luchtkwaliteit, ventilatie, temperatuur, luchtvochtigheid, stof en vuil, veiligheid, waterkwaliteit en geluid. Daarnaast wordt het belang van een design dat aanzet tot bewegen en een niet-rokenbeleid genoemd.

In een andere studie onderzoekt Harvard het effect van de aanwezigheid van natuur in de gebouwde omgeving. Resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

In het kader van de Healthy Urban Office Challenge Utrecht presenteren we dit voorjaar een reeks inspirerende artikelen met betrekking tot de leefbare en gezonde kantooromgeving. Lees hier meer over de Challenge.