Normaal gesproken heeft een bos dat door mensen is aangelegd zo’n 100 jaar nodig om uit te groeien tot een volwaardig bos. Uit steeds meer landen komen echter voorbeelden dat dit veel sneller kan.
Eco-ondernemer Shubhendu Sharma heeft met zijn Tiny Forests iets bijzonders gecreëerd. Dankzij een speciale methode groeien deze bossen tien keer sneller dan gebruikelijk, zijn ze dertig keer meer dichtbegroeid en is de biodiversiteit maar liefst honderd keer zo groot. Hij was zo gefascineerd door het groeiproces, dat hij besloot hier een dienstverlenende organisatie op te baseren.
Afforestt
Dit alles heeft geleid tot de oprichting van Afforestt, een ‘dienstverlener’ in het creëren van natuurlijk wild en groen. Gebaseerd op het ‘assembly line-model’ dat hij meekreeg in zijn tijd bij Toyota ontwikkelde Sharma een model voor bebossing. Dankzij meerlagige bebossing, bestaande uit verschillende planten en bomen, ontwikkelen zich bossen die zo dichtbegroeid zijn dat ronddwalen niet mogelijk is. Een ruimte ter grootte van zes geparkeerde auto’s werd zo een bos van ruim 300 bomen. Ook werd lokale biomassa gebruikt als mest en voedingsstof voor het bos.
De bossen van Afforrestt en Sharma worden aangelegd bij onder meer woonwijken, scholen, en zelfs bij fabrieken en industrieterreinen. Het mooiste van alles is dat het bedrijf momenteel werkt aan een platform waar de methode die zij hanteren als ‘open-source’ beschikbaar is, zodat individuen zelf aan de slag kunnen met het aanplanten van hun eigen bos.
Nederland
Sharma kwam in 2015 naar Nederland om daar het eerste Tiny Forrest (van Europa!) in Zaandam aan te leggen. Er kwam zoveel enthousiasme en aandacht rondom het project, dat het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) het inmiddels verder aan het uitrollen is. In een tijd waarin klimaat en duurzaamheid hoog in het vaandel staan, zijn de laagdrempelige en veelzijdige Tiny Forests een geschikte methode om deze zaken te vergroten.