Groenten en vis op dak van voormalige Philips-fabriek

In de jaren ’50 bouwde architect Dirk Rosenburg in Den Haag ‘De Schilde’, ooit Philips-fabriek. Tegenwoordig wordt het dak van De Schilde bevolkt door Europa’s grootste stadsboerderij, UF002 De Schilde.

Op het dak van de voormalige Philips-fabriek in Den Haag staat tegenwoordig een 1.200m² grote kas. Het Zwitserse bedrijf UrbanFarmers produceert er grote verscheidenheid aan groenten en fruit. Een verdieping lager is een speciale viskweekruimte, waar in grote tanks tilapia wordt gekweekt.

Grootste stadsboerderij van Europa

Naast een kas van 1200m² en de viskweekruimte is er nog een bezoekerskas van 100m² en een evenementenruimte van circa 500m². Dit maakt UF0002 De Schilde ‘de grootste stadsboerderij van Europa’. Het streven is om op volle capaciteit 50 ton groenten en 20 ton vis per jaar te produceren – op geheel duurzame en eerlijke wijze.

Het doel is om gezond voedsel dichterbij de stad te brengen. Dit houdt in dat enerzijds gezond voedsel in de stad wordt geproduceerd, maar dat dit voedsel vervolgens ook in de stad wordt geconsumeerd. Mensen worden sneller in contact gebracht met de productie van -en de verhalen achter- het voedsel dat zij consumeren. Tegelijkertijd draagt voedselproductie in steden volgens de initiatiefnemers bij aan de veerkracht van de stad.

Innovatie in het ‘Silicon Valley van de tuinbouw’

De stadsboerderij werkt volgens het principe van aquaponics. Simpel gezegd komt het er op neer dat de ontlasting van de vissen samen met het zwemwater naar de gewassen wordt vervoerd, die er vervolgens de benodigde voedingsstoffen uithalen. Ook filteren de planten het water, dat vervolgens weer kan worden gebruikt voor de vissen. Hierdoor is slechts 10% van het totale water nodig dat bij traditionele tuinbouw wordt gebruikt. Ook zijn er geen pesticiden en antibiotica nodig.

Naast de aquaponics-techniek kent de stadsboerderij in het Westland van Nederland (het ‘Silicon Valley van de tuinbouw’) nauwe samenwerkingen met verschillende bedrijven, die afzonderlijk verantwoordelijk zijn voor de climate control, gewassen en kasbouw. Door de stap richting innovatie te durven te nemen en de samenwerking aan te gaan met gespecialiseerde (technologie-)bedrijven, kan de stadsboerderij op het dak van De Schilde net zo’n verschil maken als zijn voorganger.