Omgeving

Groen wonen voor ‘groentjes’ TU Delft

Groen en duurzaam wonen is steeds meer een hot topic, en in toenemende mate worden huiseigenaren zich bewust van de voordelen en het belang van een duurzame woonomgeving. Maar, wat als we nu al beginnen met bewustzijn te creëren bij een jonge groep woningbehoevenden: studenten?

The Green Village is een speciale proeftuin op de TU Delft campus voor onderzoek naar duurzame nieuwe technieken. Vanaf deze zomer verhuurt Duwo in het zogeheten ‘Living Lab‘ de eerste twee studentenwoningen (van in totaal twintig) die als test-site dienen voor duurzame innovaties.

De woning als test-site

Verschillende partijen kunnen de woningen gebruiken als een test-site waarin zij hun duurzame innovaties kunnen testen, of dit nu gaat om een nieuw energiesysteem, een pay-per-use service, of een speciaal waterfilteringssysteem. De bewoner en woonomgeving wordt hiermee actief onderdeel van het experiment, en moet hier dan ook tegen kunnen en liefst enige affectiviteit mee hebben. Bewoners moeten niet gek opkijken wanneer er zo nu en dan onderzoekers over de vloer komen, en er wordt min of meer van ze verwacht dat ze feedback geven over de experimenten en innovaties.

The Green Village

De studentenwoningen zijn circulair ontworpen houten studio’s met een oppervlakte van circa 30m². Ze beschikken over een speciale warmtepomp en zijn energie-efficiënt. Daarnaast zijn ze uitgerust met alle gemakken, zoals een koelkast, wasmachine, douche en keuken. Voor alsnog zijn de eerste twee woningen gerealiseerd en bewoond, maar The Green Village moet uitgroeien naar een wijk van in totaal twintig woningen. Het project is onderdeel van de TU Delft campus en past goed binnen het duurzame, innovatieve en toekomstgerichte onderzoekskarakter van de omgeving.