Onderwijs

Fries poppodium biedt uitdagende onderwijsomgeving

Onderwijs moet vooral uitdagend zijn (en blijven) voor leerling en docent. Deze uitdaging kan worden gezocht in het lespakket, maar natuurlijk in de lesomgeving. En steeds vaker zien we voorbeelden van dat laatste, waarbij verrassende en niet-alledaagse gebouwen als schoolomgeving dienen.

Neushoorn in Leeuwarden is zo’n uitdagende leeromgeving: het gebouw is een school en poppodium in een. Het is daarmee uniek in de wereld. Overdag wordt het gebouw gebruikt voor onderwijs aan de circa 450 studenten van D’Drive – de creatieve opleidingen van het Friesland College. In de avond vinden er onder meer danslessen en optredens plaats. Als gevolg van deze vindingrijke functiecombinatie is het gebouw de gehele dag in gebruik en creëert het een interessante, inspirerende omgeving voor jongeren.

(Foto: Kristian Hoekman)

(Foto: Kristian Hoekman)

Het gebouw, een ontwerp van DP6 en 3TO, daagt uit tot creativiteit en is slim ontworpen. Het ontwerp laat goed de dynamiek van -en tussen- de verschillende functies zien, en er is op handige wijze gebruik gemaakt van overblijfselen van gesloopte panden en stukken graffiti uit hergebruikte muren. De architecten hebben goed gekeken naar elementen als licht, ruimte, akoestiek en authenticiteit om het gebouw op deze manier zoveel mogelijk karakter en functionaliteit mee te geven. Het poppodium en de school lopen ‘zo natuurlijk mogelijk’ in elkaar over, en daarmee ontstaat een levendige en energieke (leer)omgeving voor jongeren.

In het gebouw komt de dynamiek van de school en het poppodium goed samen in een inspirerende omgeving.

(Foto: Kristian Hoekman)

Eind vorig jaar won Neushoorn al de Vredeman de Vriesprijs voor architectuur in Friesland en nu is het ook genomineerd voor ArchDaily’s prijs Building of the Year 2017. Deze prijzen en nominaties laten zien dat Neushoorn een geweldig gebouw is, maar bovenal ook het belang van een uitdagende en verrassende leeromgeving. Een echte sociale energieopwekker!

 

Op woensdag 22 maart organiseert de nieuwe draai de seminar ‘de ideale mbo-leeromgeving voor nu en de toekomst‘. Een inspirerende middag rondom de ideale onderwijsomgeving met onder meer Thomas Bögl (LIAG Architecten) en Ton Wennink (Onderwijsgroep Noord). Schrijf u nu in door een e-mail te sturen naar marco@denieuwedraai.nl en betaal slechts €159 (excl. BTW).