Dagboek van een werknomadeKantorenZorg

Flexwerken tussen de senioren

De werknomade is altijd onderweg en werkt op de meest uiteenlopende plekken. Elke maand beoordeelt ze een onorthodoxe gratis werkplek; van ziekenhuis tot theaterfoyer. Waar in Nederland is de sfeer gastvrij, de werkplek prettig en de koffie lekker?

#4 De werknomade bij OBG, Nijmegen

Borger_1

Het is hier warm. Ligt dat aan de doelgroep? Ik ben namelijk in OBG, een woon- en ontmoetingscentrum voor ouderen in Nijmegen. Op de begane grond van het pand bevindt zich grand café De Borger, dat zzp’ers uitnodigt om er te komen werken. WiFi is gratis, koffie en thee zijn te krijgen voor een ‘maatschappelijk verantwoord tarief’.

Sieraden, wenskaarten en schilderijtjes

In de entreehal is een marktje waar dames op leeftijd zelfgemaakte sieraden, wenskaarten en schilderijtjes verkopen. In een ruimte links spelen ouderen koersbal, een soort jeu de boules. Vanuit hun rolstoel rollen ze grote biljartbal-achtige ballen over een groene mat naar een kleinere bal toe. Het grand café zelf kijkt uit op een vijver en is ruim en licht. En warm, dat dus wel.

De flexwerkers zitten op een apart, iets verhoogd gedeelte. Nadat ik heb plaatsgenomen zijn alle tafels bezet. Er zit een groepje te overleggen. Anderen zitten er alleen, een man heeft oordopjes in.

Ik bestel een kop thee en ga aan het werk. Het is hier rustiger dan in de gemiddelde koffietent. Af en toe is er afleiding: een lachende peuter rent tussen de rollators door richting de bar. ‘Opa, opa!’, roept ze. ‘Daar is opa’, wijst een mevrouw naar een meneer die koffie staat te bestellen.

Het is en blijft een café

Na een uur voel ik pijn in mijn schouders: de tafels zijn te hoog of de stoelen te laag, waardoor ik met opgetrokken schouders zit te werken. Tja, het blijft een café, hier is geen kantoormeubilair. Ik ga naar het toilet: die blijkt rolstoelvriendelijk te zijn.

Aan het einde van de middag, als ik mijn drankjes en lunch wil afrekenen, vraagt de bardame me of ik hier voor het eerst ben. Ja? Dan krijg je een koffie van het huis. Kijk, dát vind ik nou gastvrij.