Veel gebouwen slurpen nog steeds te veel energie. de nieuwe draai denkt dat dat anders kan. Laten we van elk gebouw een duurzame energieopwekker maken! Een gebouw dat energie geeft aan haar gebruikers en meer leefbaar is voor mens en omgeving.
de nieuw draai presenteert elke maand op BNR Nieuwsradio de energieopwekkers van de maand. Dit zijn de energieopwekkers van de maand september.

Hollen door de gangen
Bewegen is gezond, en daarnaast maakt beweging tijdens het werk mensen ook productiever. Na lichamelijke activiteit ben je tot wel 23% productiever op het werk. Door de kantoorruimte zo in te richten dat beweging wordt gestimuleerd kan er veel winst worden geboekt. Een goed voorbeeld is om atletiekbanen in de gangen te maken. Bewegen wordt hiermee op een sportieve en actieve gestimuleerd, en wordt ‘fun’. Andere mogelijke oplossingen zijn om het stimuleren van traplopen (door bijvoorbeeld het aantal verbrande calorieën aan te geven), of gebruik maken van stappentellers. Het stimuleren van beweging zorgt naast een hogere productiviteit ook voor minder verzuim, en draagt dus bij aan een gezond gebouw.
Na lichamelijke activiteit ben je tot wel 23% productiever op het werk.

Energieopwekker voor scholen
Scholengroep Delta met 26 scholen investeert in energieopwekkende scholen, en leert zo al doende de kinderen over een duurzame toekomst. Basisschool De Ni je Veste in Groenlo heeft bijvoorbeeld 250 nieuwe zonnepanelen op het dak. Dit zorgt ervoor dat de school het geld niet meer uit hoeft te geven aan de energierekening, maar kan besteden aan onderwijs. Op het tv-scherm in de hal de kinderen zien hoeveel er wordt opgewekt en verbruikt. Dit geeft de kinder inzicht en zorgt ervoor dat ze zich bewust worden van energieverbruik. In aansluiting hierop organiseerde de school een energiefeest, waarin de kinderen met spelletjes veel leerden over energie. Als afsluiting konden alle kinderen een duurzaamheidswens op een blaadje schrijven. Deze zijn allemaal in een tijdscapsukle gestopt en ingegraven op de speelplaats. Over 15 jaar wordt de capsule opgegraven en worden alle kinderen weer uitgenodigd op school om te kijken wat er van hun wensen terecht is gekomen.
Het geld dat we niet aan energie uitgeven komt ten goede aan het onderwijs.

Qwik-it
Cijfers laten zien dat in 70% van de gebouwen het leefklimaat als ongezond wordt ervaren. Een gezonde werkplek levert al snel 5% tot 10% productiviteitswinst op. Qwiksense komt nu met de Qwik-it: een slim meetinstrument waarmee je binnen drie stappen de kwaliteit van de werkomgeving kunt vast stellen, en het leef- en werkklimaat en productiviteit van werknemers kunt vergroten. Qwik-it werkt als volgt: het scant de situatie, plaatst sensoren die o.a. de luchtvochtigheid, temperatuur en bezettingsgraad meten, en analyseert de resultaten met als doel het adviseren ten aanzien van potentiële verbetering. Met Qwik-it krijgt men snel inzicht in de leefkwaliteit van het gebouw, en kunnen flinke stappen worden gezet om van energieslurpers echte energieopwekkers te maken!
In 70% van de gebouwen ervaart men het leefklimaat als ongezond. Een gezonde werkplek levert al snel 5% tot 10% productiviteitswinst op.