Energieopwekkers van de maand

Energieopwekkers van de maand: oktober

In aanloop naar het evenement ‘Nieuwe energie voor ouderenzorg‘ op dinsdag 8 november presenteert de nieuwe draai in de maand oktober drie energieopwekkers die speciaal gericht zijn op de ouderenzorg. Geïnteresseerd in meer? Meld je dan nu aan voor het seminar.

Veel gebouwen slurpen nog steeds te veel energie. de nieuwe draai denkt dat dat anders kan. Laten we van elk gebouw een duurzame energieopwekker maken! Een gebouw dat energie geeft aan haar gebruikers en meer leefbaar is voor mens en omgeving.

de nieuw draai presenteert elke maand op BNR Nieuwsradio de energieopwekkers van de maand. Dit zijn de energieopwekkers van de maand oktober.

mosart1

SoundAppraisal

Kirsten van de Bosch is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en stond aan de basis van een startup: SoundAppraisal. Het bedrijf ontwikkelt technologie en oplossingen om de gehooromgeving te monitoren en in te kunnen schatten, en daarmee in direct ook de kwaliteit van leven te kunnen bepalen. Dankzij de special MoSART app kan geluid worden gemeten, en vervolgens de persoonlijke geluidsomgeving en -beleving verbeterd. Er is inmiddels een pilot gestart onder demente ouderen in een zorgcentrum van Mediant, om de techniek (en de app) uitgebreid te kunnen testen.

Minder storende geluiden in een gebouw levert (demente) ouderen direct meer energie op.

Zon op zorg

Zon op zorg is een project van Urgenda in samenwerking met Habion. Het is een zeer eenvoudig project maar geeft een enorme boost aan ouderenzorggebouwen: zet op elk geschikt dak van een ouderenzorggebouw zonnepanelen! Zorggebouwen gebruiken relatief veel energie, wat ieder jaar enorme kosten met zich meebrengt. Door duurzaam elektriciteit op te wekken (met de hulp van zonnepanelen) kunnen deze kosten omlaag worden gebracht. De kostenbesparing kan vervolgens weer worden geïnvesteerd in betere zorg. Een goed voorbeeld van een zorgcentrum dat deze aanpak omarmt is de Benring (Voorst): dankzij de 512 zonnepanelen op het dak wekt het liefst 45% van de jaarlijkse energie op via het dak!

Ouderenzorggebouw de Benring (Voorst) wekt dankzij de 512 zonnepanelen op het dak liefst 45% van de jaarlijkse energie op!

Een 2e jeugd

In het experiment ‘Bejaardentehuis een 2e jeugd‘ kijkt Habion hoe het traditionele bejaardentehuizen kan veranderen in gebouwen waar ouderen gewoon de huur betalen voor een eigen appartement en zorg (en andere dienstverlening) naar eigen wens kunnen kopen. Ook wordt gekeken of het ouderenzorggebouw een belangrijke rol kan spelen in het behoud van de leefbaarheid van een buurt of een plaats. Doel is het creëren van een zorgomgeving voor ouderen waar zorg, hygiëne, plezier en efficiëntie voor opstaat. Een prettige leefomgeving die de ouderen een tweede jeugd geeft!

Habion kijkt hoe ze traditionele bejaardentehuizen kunnen transformeren in leefbare ouderenzorggebouwen, en deze zo een tweede jeugd schenken.

 

Bent u geïnteresseerd in deelname aan het seminar ‘Nieuwe energie voor ouderenzorg’ op dinsdag 8 november? Bestel dan hier uw kaarten.