Elke tweede maandag van de maand presenteren we op BNR Nieuwsradio de energieopwekkers van de maand. Daarin zoeken we naar -en presenteren we- de meest inspirerende en energieopwekkende initiatieven op het gebied van bouwen en leefomgeving. Dit zijn de energieopwekkers van februari.
5. Design in Keniaanse sloppen
Een kleurrijk paviljoen van het Spaanse architectenbureau Selgascano dat werd gebruikt door het Copenhagen Art Museum, is totaal uit elkaar gehaald en in stukken verscheept naar de wijk Kibera in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Daar is het nu in gebruik als een school voor 600 leerlingen in de grootste sloppenwijk op het Afrikaanse continent. Zo wordt internationale toparchitectuur opnieuw gebruikt met een hele andere functie en in een totaal andere context.

(Foto: © SelgasCano)
4. Breedweer
Breedweer is van origine een schoonmaakbedrijf dat nu brede facilitaire dienstverlening levert. Hiervoor werkt het bedrijf met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben en die intern worden opgeleid door Breedweer. Het bedrijf heeft dus een maatschappelijke doelstelling en een eigen mbo-opleiding. Doel is mensen weer actief maken. Breedweer is niet alleen een mbo-organisatie buiten de muren van de reguliere onderwijs, het levert deze energie ook weer terug aan het gebouw. De door Breedweer opgeleide mensen werken daar in een functie die breder is dan de standaard schoonmaker en ook taken zoals groenbeheer, facilitaire ondersteuning, gastheer/vrouw omvat.

3. ROC van Twente in Hengelo
Komende weken besteden we aandacht aan de MBO-leeromgeving met een verkiezing van de beste mbo-leeromgeving voor nu en de toekomst. Een van de kandidaten die we nu alvast uitlichten is het ROC van Twente.
Dit schoolgebouw bevindt zich in een oude ijzergieterij van machinefabriek Stork. Het ruim honderd jaar oude gebouw is een indrukwekkende en prikkelende omgeving. Het gebouw is vrij indeelbaar en daardoor erg flexibel, daarmee kan de school optimaal inspelen op veranderingen in de onderwijsbehoefte – en dat wordt steeds belangrijker. Ook wat betreft duurzaamheid scoort de school hoog: het maakt gebruik van betonkernactivering, een grijswatersysteem, en gebruikt restwarmte van de nabij gelegen fabrieken van AkzoNobel. Het belangrijkste is dat gebruikers zich er prettig voelen. Het binnenklimaat – vaak een pijnpunt voor gebruikers – wordt als prettig ervaren; de natuurlijke ventilatie en het feit dat de ramen open kunnen, maken het gebruiksvriendelijk.

2. Neushoorn
Neushoorn in Leeuwarden is een school en poppodium in één. Dit soort functiecombinaties zijn steeds actueler en zorgen ervoor dat het gebouw in de tijd zeer efficiënt gebruikt worden. Dit is een bijzonder prikkelend voorbeeld. Voor de gebruikers – de studenten – is het erg energieopwekkend om in een poppodium onderwijs te krijgen, dit is echt een sociale energieopwekker. De neushoorn is genomineerd voor prestigieuze ‘best building of the year’ (internationaal) in 2017. Bijzondere details in het gebouw zijn overblijfselen van gesloopte panden en stukken graffiti uit hergebruikte baksteen muren. Om de dynamiek ook te laten zien zich op de begane grond het popcafé en op de eerste verdieping een dans- en dramalokaal als glazen box.

(Foto: Kristian Hoekman)
1. Beweegbox
Bewegen is een steeds belangrijker aandachtspunt binnen het gehele onderwijs. Beweegbox is een nieuwe start-up die een nieuw type sporthal heeft ontwikkeld. De eerste daarvan wordt binnenkort in Amstelveen gerealiseerd. Idee achter de Beweegbox is een verschuiving in het type sporten dat momenteel wordt beoefend. Veel meer dans, bootcamp, aerobics, fitness etc. en veel minder traditionele zaalsporten waarvoor de reguliere sporthal zoals we die allemaal kennen ontworpen is. De Beweegbox in modulair en kan continue aangepast worden aan het gebruik. Daarnaast beschikt het concept over erg goede audiovisuele en interactieve mogelijkheden. De Beweegbox is ook akoestisch veel beter. Dit is nu voor de gebruiker vaak een groot probleem.
