Energieopwekkers van de maand

Energieopwekkers van de maand: augustus

Elke maand presenteren we op BNR Nieuwsradio de energieopwekkers van de maand. Daarin zoeken we naar -en presenteren we- de meest inspirerende en energieopwekkende initiatieven op het gebied van bouwen en leefomgeving. Dit zijn de energieopwekkers van augustus.

Deze keer aandacht voor energieopwekkers waarbij de gezondheid van mensen in gebouwen centraal staat. Maar liefst 90% van de kosten binnen een organisatie wordt gemaakt rondom ‘de mensen’, de werknemers. Het is van belang dat men werkt in een gebouw dat hun gezonder en energieker maakt. Dit leidt tot lager ziekteverzuim, hogere productiviteit en een betere gezondheid.

Gemist? Luister hier BNR Duurzaam van maandag 21 augustus terug (klik op de afbeelding)

5. Onderzoek: relatie werkomgeving en de mens

Onderzoek van de Universiteit Twente en het CBRE toont de relatie aan tussen de werkomgeving van mensen en hun gezondheid, welzijn en prestatievermogen. In een oranje kantoorkolos op de Amsterdamse Zuidas deden vorig jaar 124 vastgoedconsultants mee aan het onderzoek. Tijdens hun dagelijkse werkzaamheden testten ze vijf maanden lang of ze beter werkten onder ander licht, met meer groen, regelmatige ontspanning, meer beweging en gezondere voeding. En inderdaad, deze elementen leiden tot betere prestaties in de werkomgeving!

4. Energy Up

Energy Up is een bedrijf met een uniek vitaliteitsconcept dat ervoor zorgt dat werknemers binnen de organisatie weer energieker werken. Het biedt een programma dat juist ook de mensen die niet sporten meeneemt, waarbin zowel beweging, mind-set en voeding een positieve boost krijgen. Van verschillende cursussen tot bedrijfsyoga, en van gezonde voeding tot persoonlijke ontwikkelingstrajecten: Energy Up biedt het. Dit leidt tot een daling van het ziekteverzuim, fittere werknemers en dus hogere productiviteit en loyaliteit!

3. Vital Places

Vital Places is een organisatie die zich specialiseert in de rol van licht in de gebouwde omgeving. Ze ontwerpen en realiseren gebouwen waar zoveel mogelijk natuurlijk daglicht aanwezig is. Dit geeft namelijk het meeste rust aan de ogen en het brein en heeft positief effect op de productiviteit van mensen. Daar waar kunstmatig licht nodig is gebruikt Vital Places een combinatie van energiebesparende armaturen en volspectrumdaglicht: dit is energiezuinig en geeft tegelijkertijd energie aan de mensen!

2. The Colour Kitchen

Nog steeds is het eten in de meeste kantoorgebouw en werkomgevingen ondermaats en ongezond. The Colour Kitchen is een ‘hospitality-concept met een groot maatschappelijk hart’ dat in elk gebouw past. Het geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans door ze in de bedrijfscatering op te leiden tot professionals met een diploma. Het weet zo sociale meerwaarde binnen de werkomgeving te creëren en koppelt dit aan gezonde, lekkere bedrijfscatering. The Colour Kitchen kan ook de bedrijfscatering in uw kantoor verzorgen. NO SOCIAL WASTE is hun motto, en daar is wat ons betreft geen woord aan gelogen!

1. Healthy Workers

Healthy Workers is een start-up die mensen beter laat functioneren in hun werkomgeving. Dat doen ze door  de gezondheid van de werkomgeving slim te meten met een online tool, die real time monitort hoe de gezondheid, well being en productiviteit van werknemers ervoor staat. Vervolgens zet het een gericht verbetertraject in, in samenspraak met HR. Dat maakt Healthy Workers zo aansprekend en leuk. Werknemers zelf raken actief betrokken en zijn er vervolgens ook bewust mee bezig.  Al eens over nagedacht dat dit eenvoudig 5 tot 10% meer productiviteit bij werknemers kan opleveren? En het zorgt uiteraard voor meer werkplezier!