Energieopwekkers van de maand

Energieopwekkers van de maand: april

Elke maand presenteren we op BNR Nieuwsradio de energieopwekkers van de maand. Daarin zoeken we naar -en presenteren we- de meest inspirerende en energieopwekkende initiatieven op het gebied van bouwen en leefomgeving. Dit zijn de energieopwekkers van april.

Gemist? Luister hier de uitzending van BNR Duurzaam van maandag 10 april terug (klik op de afbeelding).

5. Het duurzaamste kantoorgebouw ter wereld

Het duurzaamste kantoorgebouw ter wereld staat in Limburg! Afgelopen maand werd het kantoor van het droger- en koelerfabrikant Geelen Counterflow uit Haelen bekroont als duurzaamste ter wereld. Het gebouw scoorde 99.94% in het internationale certificeringssysteem Breeam voor gebouwen. Duurzaam Gebouwd: “Het kantoor is volledig opgetrokken uit prefab-wanden en vloeren van onverlijmd massief hout uit het Duitse Zwarte Woud. Verder beschikt het pand over 330 zonnepanelen op het dak, waardoor het gebouw 50 procent meer energie opwekt dan de totale energiebehoefte voor verwarming, koeling, verlichting, ventilatie, servers, pc’s en andere apparatuur.”

4. Kantoor als ‘living lab’

Het nieuwe, duurzame Europese hoofdkantoor van Plantronics is ingericht volgens de visie van ‘slimmer werken’. Akoestische aanpassingen filteren hinderlijk omgevingsgeluid uit het gebouw. Op elke verdieping in het gebouw is een waterval te vinden, en op een grote scherm bij de ingang vindt men ook een afbeelding –en geluid- van stromend water. Zo wordt ‘hinderlijk’ geluid van kletsende werknemers gefilterd. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 40% van de Nederlandse werknemers negatieve invloed op de productiviteit ervaart door hinderlijk omgevingsgeluid. Natuurlijke, rustieke geluiden bevorderen daarentegen de concentratie en productiviteit. Ook zijn op het kantoor van Plantronics open kantoor- en ontmoetingsruimten te vinden, is er gekozen voor geluiddempende muren en plafonds, en speelt het cradle-to-cradle concept een belangrijke rol binnen het gebouw. Deze ingrepen, en de wens om in de toekomst nog veel meer duurzame stappen te ondernemen, maken van het hoofdkantoor van Plantronics een echt ‘living lab’.

3. OptiSolar PVT: haal warmte uit de buitenlucht

Thermodule: warmte uit de buitenlucht halen. Zo simpel kan energie besparen zijn. De thermomodule van Optisolar PVT is een aluminium warmteprofiel dat warmte uit de buitenlucht haalt. De vormgeving van de metalen platen die op het dak of in de gevel gemonteerd kunnen worden, zorgen er voor dat de lucht blijft stromen door de luchtkanalen, en zo langzaam en egaal de ruimtes in een gebouw verwarmt. ‘De omgevingslucht is een onuitputtelijke warmtebron en geeft een hoog rendement.’

2. Ionair: een natuurlijke turbo voor frisse lucht

Ionair is een ‘natuurlijke turbo’ voor frisse lucht in je gebouw. Zoals ook de berglucht je verfrist en opwekt, zorgt dit ionisatiesysteem ervoor dat de lucht die je je gebouw binnenhaalt extra kwaliteit krijgt. Dit bespaart energie, en maakt het binnenklimaat van het gebouw gezonder. De ‘vervuilde’ zuurstof in het gebouw wordt geïoniseerd –gezuiverd- waardoor schone lucht ontstaat. Hierdoor creëert elk ventilatiesysteem een natuurlijke turbo. Gevolg: een energiebesparing van 25% tot 50%, en: het laat mensen beter functioneren. Ionair werkt al samen met ziekenhuizen om de lucht op intensive cares van de hoogste luchtzuiverheid te voorzien. Dit kan bij elk gebouw, waaronder scholen en kantoren, om mensen zo beter te laten functioneren en een gezonde werkomgeving te creëren.

1. SolarEis: verwarm je gebouw met behulp van ijs

SolarEis is een van de duurzaamste concepten om energie op te wekken. Het verwarmt en koelt gebouwen door slimme toepassing van bestaande natuurwetten en enkel gebruikmakend van de gratis beschikbare natuurlijke energiebronnen, zoals lucht, regen en sneeuw. Het SolarEis systeem is een bassin (bak) met water van een bepaalde temperatuur (5-20 graden): door warmte uit het water te winnen wordt het water steeds kouder, maar het gebouw verwarmd. Uiteindelijk wordt het water bij nul graden ijs. Rondom dit kristallisatiepunt van water komt ook weer veel energie vrij. Uiteindelijk kan het opgeslagen ijs weer gebruikt worden bij het koelen van het gebouw in de zomer. Warmte winnen uit ijs lijkt gek, maar het kan. Het werkt net als een koelkast, die aan de binnenkant koud is en naar buiten toe warmte geeft. Het is eigenlijk zo simpel, dat het voor vrijwel elk gebouw kan werken.  Een geweldige oplossing om je gebouw  te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer!