De Paarse CameraKantoren

Een stadskantoor dat oud en nieuw combineert (Zutphen)

De Paarse Camera neemt de lezer mee op een virtuele tour door een interessant of opvallend gebouw. Ervaar een gebouw eens met een andere blik, en bekijk het door de ogen van de gebruiker. Met behulp van de Paarse Camera laat hij/zij de hoogtepunten, maar ook de negatieve aspecten van een uitgekozen gebouw zien.

Stadskantoren (gemeentehuizen) zijn gebouwen waar iedereen in principe wel eens komt. De één komt er wat vaker dan de ander, maar het zijn gebouwen die representatief zijn voor dienstverlening. Hoe gastvrij zijn deze gebouwen eigenlijk? De Paarse Camera bracht een bezoek aan het stadskantoor in Zutphen.

Zutphen-1

Wat is je eerste indruk?
“Zodra je het stadskantoor van Zutphen binnenloopt, valt gelijk op dat het gebouw erg ruim is opgezet en overzichtelijk is. Bij binnenkomst is de hele hal te overzien. Ook ziet het er erg licht uit door het daglicht wat van boven binnenkomt en de lichte marmeren vloer.”

Zutphen-2

Wat vind je echt mooi?
“In het stadskantoor vind je en combinatie tussen oude en moderne architectuur. De entreehal is aangebouwd aan het oude deel van het stadskantoor. De buitenmuur van dit oude deel is laten staan. Dit geeft een heel mooi effect.”

Zutphen-3 Zutphen-4

Wat stoort je?
“Door de ruime hal en de marmeren vloer is de akoestiek in de hal erg slecht. Het galmt enorm. Als je rondkijkt is ook te zien dat er geen akoestische maatregelen zijn genomen. Ook zijn er geen planten of groenvoorzieningen te vinden, waardoor het kaal en kil overkomt.”

“De akoestiek in de hal is slecht, door de ruimte hal en de marmeren vloer. Ook zijn er geen planten. Het komt erg kil over.”

Zutphen-5

Wat vind je van de kleuren?
“Qua kleurgebruik is er vrij weinig gedaan. Er zijn vooral veel basiskleuren gebruikt en er is veel met natuursteen gewerkt. Het is mooi, maar niet erg origineel of inspirerend.”

Wat vind/lijkt je de fijnste plek om te werken?
“We hebben gekeken of het mogelijk is om binnen het stadskantoor te flexwerken. Omdat dit nergens stond aangegeven vroegen we dit aan een aantal medewerkers die beneden het werk waren. Zij verwezen ons naar een kantoor naast hen, wat flexwerkplekken bleken. Deze werkplekken nodigden helemaal niet uit om daar te gaan werken. Nergens stond aangegeven dat er gewerkt kon worden: er hingen zelfs naambordjes op de deur! Eén van de werkplekken was bezet door een medewerker van het stadskantoor, die ook een beetje verstoord leek door het feit dat er ‘vreemden’ kwamen werken. Het kantoor was erg klein en de ramen zaten er hoog, waardoor je je een beetje opgesloten voelde. Alle faciliteiten zoals een computer, verstelbare stoel en internetverbinding waren wel aanwezig.”

Zutphen-8 Zutphen-7

Denk je dat dit een duurzaam gebouw is?
“Midden in de hal staat een waterval/fontein. Dit ziet er vooral mooi uit, maar na wat onderzoek blijkt dat deze ook nog een functie heeft. In het midden zit een houten ‘schoep’ omhult door glas en staal. De houten schoep wordt in beweging gezet door lucht die wordt aangevoerd. Het water dat naar beneden stroomt bevochtigt en koelt de aangevoerde lucht. De frisse lucht die hieruit voort komt wordt daarna door het hele kantoor verspreidt. Zo voorziet het stadskantoor zichzelf van frisse lucht. Erg mooi en duurzaam!”

“De fontein is de hal is niet alleen mooi; hij voorziet het gebouw ook nog van frisse lucht. Erg duurzaam!”

Zutphen-9

Wat kan je hier eten en drinken?
“Nergens is aangegeven waar je iets kunt eten of drinken. Het restaurant is alleen toegankelijk voor de medewerkers die daar werken. Voor bezoekers van het stadskantoor die voor publieke zaken komen is er een waterautomaat.”

Doet het stadskantoor iets met je stemming?
“Het is een mooi modern gebouw, en het voorziet goed in de functie van gemeentehuis. Als je binnenkomt geeft het een gevoel van betrouwbaarheid. Je ziet gelijk waar je heen moet, hoe druk het is etc. Dit geeft een prettig gevoel.”

Voel je je veilig op deze plek?
“Ja. Door de vele zichtlijnen heb je goed overzicht over de hele hal. Daarnaast is het ook veilig ingericht door hekken die bij de balustrades zijn geplaatst en er zijn voldoende bordjes die de nooduitgang wijzen.”

Vind je het schoon?
“Het gebouw is heel schoon! De marmeren vloer is goed onderhouden en glimt, er is geen rondslingerend afval te vinden en het is niet stoffig. De werkplekken zijn ook mooi schoon en de prullenbakjes zijn geleegd.”

Zutphen-11 Zutphen-10

Wat vind je van het uitzicht?
“Binnen het stadskantoor heb je weinig uitzicht. De flexplekken hebben hoge ramen: als je zit kun je hier nauwelijks doorheen kijken en zie je alleen de lucht. In de centrale hal heb je alleen ramen van boven, ook hier geen uitzicht.”

Hoe vind je dat het stadskantoor in de omgeving past?
“Het nieuwe stadskantoor is aan het oude gedeelte toegevoegd. Binnen geeft dit een mooi effect, maar van buiten ziet dit er iets minder mooi uit. Er is een groot contrast tussen het oude, statige gebouw en het nieuwe, groene aangebouwde deel. Het past niet erg goed bij elkaar. Daarnaast is de hele straat waarin het stadskantoor staat erg authentiek met oude gebouwen en staat het zelfs tegenover een hele mooie kerk. Het nieuwe gedeelte van het stadskantoor springt er sterk uit, wat als mooi ervaren kan worden maar aan de andere kant ook als niet passend.”

“Er is een groot contrast tussen het oude, statige deel en het nieuwe, groene aangebouwde deel. Dit kan als mooi worden ervaren, maar ook niet echt passend.”

Zutphen-13 Zutphen-12

Kun je gemakkelijk de weg vinden in het stadskantoor?
“Ja. Het gebouw is erg open en overzichtelijk. Het is goed te zien waar bijvoorbeeld de receptie en de verschillende balies zijn. Een minpuntje: de wc is lastig te vinden. Deze zit ergens weggestopt en wordt niet duidelijk aangegeven.”

Is het stadskantoor goed te bereiken?
“We zijn per OV gekomen. Het stadskantoor van Zutphen is op deze manier niet erg goed bereikbaar. Vanaf het Centraal Station konden we een bus pakken: drie minuten met de bus en dan nog zeven minuten lopen. Direct in de buurt van het stadskantoor staat geen bushalte. Doordat de bus net wegreed hebben wij gelopen. Vanaf het station is dit best een stuk. In het centrum staat niet aangegeven waar het stadskantoor te vinden is. Uiteindelijk hebben we het met hulp van bewoners wel kunnen vinden.”

 

Dit artikel is onderdeel van een serie over stadskantoren in het kader van het evenement ‘Van stadskantoor naar stadshart‘ dat door draaijer+partners en de nieuwe draai op 7 april wordt georganiseerd in het Stadskantoor Utrecht. Laat je inspireren tot een energiek stadskantoor!