Een gezondere ruimte dankzij tapijt

Ja, tapijten zijn warm en gezellig. Maar wie wist dat ze een ruimte ook gezonder kunnen maken? Hier zijn vier manieren waarop tapijt een ruimte verbetert en gezonder kan maken.

Tapijten zorgen voor een betere akoestiek

En dat is niet alleen prettig, het verhoogt zelfs het welbevinden van de mensen en hun prestaties. Slechte akoestiek zorgt ervoor dat je je minder goed kunt concentreren, dat je sneller hoofdpijn krijgt en sneller stress ervaart. Het is niet voor niets een van de meest gehoorde klachten van werknemers over hun werkplek. Maar ook in de zorg is storend geluid een probleem: piepende apparaten zorgen voor een slechtere nachtrust van ziekenhuispatiënten. Op scholen verbetert goede akoestiek de prestaties én het gedrag van leerlingen, aldus geluidsexpert Julian Treasure. Volgens hem is akoestiek een onterecht onderbelicht thema onder architecten.

Met tapijt is de ruimte beter geïsoleerd

Behalve dat dit goed is voor de energierekening, is een goed geïsoleerde ruimte ook heel behaaglijk. Bijvoorbeeld thuis, waar je op blote voeten kunt lopen en waar kinderen lekker op de grond kunnen spelen. Op kantoor of op school geeft tapijt een zachte en luxueuze uitstraling. En in zorgwoningen zorgt tapijt voor een huiselijk, warm gevoel.

Gezondere lucht dankzij speciaal tapijt

Een van de vooroordelen over tapijt is dat het minder hygiënisch zou zijn omdat het stof vasthoudt. Vooral voor mensen met allergieën zou dit nadelig zijn. Maar juist doordat het stof vasthoudt, zorgt zachte vloerbedekking ervoor dat dit niet wordt ingeademd. Er is zelfs speciaal tapijt met dunne garens die fijnstof uit de lucht filteren, en dikkere garens die het vasthouden tot de volgende stofzuigbeurt. Dit AirMaster-tapijt van Desso haalt zelfs vier keer meer fijnstof uit de lucht dan standaard tapijt en draagt daarmee echt bij aan een gezonder binnenklimaat.

Desso Airmaster-tapijt zorgt voor een gezonder binnenklimaat.

Tapijt is veiliger dan een gladde, harde vloer

Een zachte ondergrond zorgt voor meer vering – dat is minder belastend voor spieren en gewrichten. En doordat tapijt stroef is, is het risico op uitglijden en vallen een stuk kleiner. Een tip voor de zorg: laagpolig tapijt is ideaal voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn en met een stok lopen: ze blijven niet haken als ze hun voeten niet goed optillen of met de stok over de vloer schuiven.