Healthy Urban Office

Een gebouw verwarmen met ijs

In het kader van de Healthy Urban Office Challenge, die kantoren uitdaagt en op weg helpt richting een groen, gezond en slim gebouw, presenteert de nieuwe draai duurzame oplossingen en energieopwekkende tools.

Nummer 7: SolarEis

SolarEis is een van de duurzaamste concepten om energie op te wekken. Het verwarmt en koelt gebouwen door slimme toepassing van bestaande natuurwetten en enkel gebruikmakend van de gratis beschikbare natuurlijke energiebronnen, zoals lucht, regen en sneeuw.

Verwarm het gebouw met behulp van.. ijs?

Het SolarEis systeem is een bassin (bak) met water van een bepaalde temperatuur (5-20 graden): door warmte uit het water te winnen wordt het water steeds kouder, maar het gebouw verwarmd. Uiteindelijk wordt het water bij nul graden ijs. Rondom dit kristallisatiepunt van water komt ook weer veel energie vrij. Uiteindelijk kan het opgeslagen ijs weer gebruikt worden bij het koelen van het gebouw in de zomer. Warmte winnen uit ijs lijkt gek, maar het kan. Het werkt net als een koelkast, die aan de binnenkant koud is en naar buiten toe warmte geeft. Het is eigenlijk zo simpel, dat het voor vrijwel elk gebouw kan werken.  Een geweldige oplossing om je gebouw  te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer.

Breed toepasbaar

SolarEis is een erg duurzame techniek en een enorm breed toepasbare techniek. Bij circa 90% van de gebouwen werkt het: vaak kan het systeem onder een gebouw of parkeerplaats worden geplaatst. Elk gebouw is anders, maak vaak zijn er goede mogelijkheden. Het is een investering, maar de winst is groot. Er wordt enorm veel bespaard op energiekosten en de levensloop is erg lang – tot wel 50 jaar. Het gemeentehuis van Peel en Maas is een van de gebouwen dit het systeem van SolarEis al in de praktijk gebruikt.

Speciaal voor de Healthy Urban Office Challenge stelt SolarEis een specialistisch onderzoek en adviesrapport op locatie ter waarde van €3.000,- beschikbaar aan de winnaar, om zo bij te dragen aan een gezond kantoorgebouw en -omgeving.

In het kader van de Healthy Urban Office Challenge Utrecht presenteren we dit voorjaar een reeks inspirerende tools die elk kantoor kan helpen energieopwekkende omgevingen te worden.
Lees hier meer over de Challenge.