Onderwijs

Een basisschool zonder klaslokalen

We schreven eerder al eens over een Zuid-Koreaanse school met flexibele klaslokalen. In Friesland gaat men een stap verder: er is tegenwoordig een school zonder klaslokalen.

De openbare basisschool Route 0513 in de Heerenveense wijk De Akkers komt voor uit een fusie van de scholen de Commanderije en de Letterbeam en kenmerkt zich door een modern onderwijsconcept. De school maakt gebruik van de zogeheten TOM-methode: Team Onderwijs op Maat. In de praktijk betekent dit dat er geen klaslokalen zijn maar open werkruimtes, en kinderen volgen hun persoonlijke leerroute binnen het onderwijs.

Het gebouw, ter grootte van 10 klaslokalen, is een grote ruimte onderverdeeld over verschillende werk- en instructiehoeken.

Geen traditionele klaslokalen

Het gebouw kent geen traditionele klaslokalen. In plaats daarvan is het gebouw, dat de totale grootte heeft van 10 klaslokalen, verdeeld in verschillende open ruimtes met verschillende werk- en instructiehoeken. Tegelijkertijd zijn er speciale ruimtes als een stiltelokaal, een kunstatelier (voor luidruchtige activiteiten als muziek en techniek) en een kookstudio. Speciale schuifdeuren zorgen voor de afscheiding van de verschillende ruimtes.

Een persoonlijke leerroute

In aanvulling op het ontbreken van de traditionele klaslokalen volgen de leerlingen ook hun persoonlijke leerroute in het onderwijs: nadat kinderen de dag zijn gestart in hun basisgroep, worden ze voor kernkvakken als rekenen en taal onderverdeeld in verschillende kleinere groepen. Ieder kind volgend een vak daarmee op zijn eigen niveau en tempo. De basisgroep dient vooral als ‘veilige haven’, waar kinderen onder meer hun mentor hebben. Voor de rest worden ze dankzij de TOM-methode vooral gestimuleerd hun eigen weg te vinden.

Dankzij de TOM-methode worden leerlingen gestimuleerd hun eigen weg te vinden.

In het gelijknamige gebouw ‘De Akkers’ zijn naast OBS Route 0513 een christelijke school, een peuter- en naschoolse opvang en een wijkcentrum gevestigd. Het verzamelgebouw staat hiermee garant voor modern onderwijs voor de leeftijd van 0-13 jaar.

 

Op woensdag 22 maart organiseert de nieuwe draai de seminar ‘de ideale mbo-leeromgeving voor nu en de toekomst‘. Een inspirerende middag rondom de ideale onderwijsomgeving met onder meer Alexander Minnaert (Rijksuniversiteit Groningen), Thomas Bögl (LIAG Architecten) en Ton Wennink (Onderwijsgroep Noord). Schrijf u nu in door een e-mail te sturen naar marco@denieuwedraai.nl en betaal slechts €159 (excl. BTW).