Kantoren

E-team bezoekt twee beste stadskantoren

Wat is het meest energieopwekkende stadskantoor of gemeentehuis van Nederland? Dat wordt op maandag 27 juni om 16:00 uur op BNR nieuwsradio bekend gemaakt. Voordat het zover is, bezoekt het E-team van de nieuwe draai de twee stadskantoren die de meeste stemmen hebben gekregen van het publiek. De bevindingen van het E-team bepalen de uiteindelijke winnaar.

Energieopwekkend

Wat maakt een gebouw energieopwekkend? Dat heeft niet alleen te maken met het opwekken van stroom, maar gaat veel verder. Het gaat erom of een gebouw goed is voor zijn omgeving en voor de mensen die er gebruik van maken. Is het een gezond gebouw dat sociale interactie bevordert? Is het slim, duurzaam en circulair? Op die aspecten gaat de jury letten.

E-team

Om te beoordelen in hoeverre de stadskantoren voldoen aan de 5 criteria van energieopwekkende gebouwen, wordt het E-team ingeschakeld. Dit is een multidisciplinair team dat bestaat uit experts op het gebied van huisvesting, leefbaarheid, gezondheid, gastvrijheid en duurzaamheid. Zij kennen de markt én weten welke innovatieve oplossingen er zijn om gebouwen meer energieopwekkend te maken.

Vijf kanshebbers

Er zijn nog vijf gebouwen in de race voor de titel ‘meest energieopwekkende stadskantoor van Nederland’. Dit zijn de kanshebbers:

Peel en Maas

Het vernieuwde ‘Huis van de Gemeente’ van Peel en Maas in Panningen is in oktober 2015 geopend. Duurzaamheid stond hierbij centraal. Bij de verbouwing zijn elementen uit het oude gemeentehuis hergebruikt, waaronder de trapleuningen en de bomen op het plein. Het vernieuwde gemeentehuis is nagenoeg energieneutraal door de toegepaste innovatieve ijsverwarming. Daarbij wordt de energie die vrijkomt bij het bevriezen van een ondergronds ijsreservoir gebruikt om het gebouw te verwarmen. De kou wordt in de zomer gebruikt om te koelen. Voor de verbouwing zijn veel lokale ondernemers ingeschakeld. Het pand heeft een daktuin, er zijn veel planten aanwezig en door het gebruikte FSC-gekeurde hout is de akoestiek prettig. Veel ruimtes zijn flexibel in te zetten voor meerdere doeleindes. Ook de bibliotheek is in het pand gevestigd.

Peel en Maas

Groningen

Het energieneutrale stadskantoor Groningen is eind 2013 in gebruik genomen. Het heeft een aantal slimme oplossingen waardoor het niet alleen erg duurzaam, maar ook flexibel is. Zo zijn de vloeren hol en sterk, waardoor er weinig draagmuren nodig zijn. Installaties voor verwarming en elektra liggen in de holle vloer en zijn makkelijk te verplaatsen; de ruimtes zijn dus op veel manieren in te delen. Zelfs de staalconstructie is demontabel. Het gebouw zorgt niet alleen goed voor zijn mensen – er is overal daglicht en de ventilatie wordt automatisch afgestemd op het CO2-niveau in de ruimtes – maar ook voor zijn omgeving: in de gevel zitten nestkasten voor zwaluwen.

SoZaWe Groningen

Den Bosch

In het stadskantoor in Den Bosch gaan oud en nieuw prima samen. De glazen gevel steekt af tegen de traditionele bouw in de omgeving, maar omarmt deze tegelijkertijd ook: het verbindt twee oude gebouwen met elkaar. In het in 2003 opgeleverde stadskantoor hadden ze al flexplekken voordat iedereen het had over ‘Het Nieuwe Werken’. In januari 2016 is de vernieuwde hal geopend. Op het gastvrije ‘burgerplaza’ is het aangenaam wachten en ontmoeten. Het pand beschikt over een binnentuin en de Binnendieze, het water dat de stad doorkruist, loopt onder het gebouw door en is door een glazen vloer te zien.

Den Bosch

Utrecht

In het nieuwe stadskantoor van Utrecht, dat in juni 2014 is opgeleverd, is comfortabel voor ambtenaren en gastvrij voor burgers. Van de 21 verdiepingen zijn de eerste zes vrij toegankelijk. De publieksbalies worden gebruikt door verschillende afdelingen, waardoor de ruimte optimaal wordt gebruikt bij pieken en dalen. Balies hebben lage, uitschuifbare delen voor mensen in een rolstoel. Op de kantoorverdiepingen zijn allerlei soorten werkplekken en ‘huiskamers’. De akoestiek is er prettig en er is volop daglicht. Een warmte-koudeopslag verwarmt en koelt het gebouw. De installatie is ook onderdeel van de gemeentelijke ‘biowasmachine’: daarbij worden bacteriën het grondwater ingebracht die vervuilende stoffen onschadelijk maken.

Utrecht_3

Medemblik

De fusiegemeente Medemblik huist sinds 2011 in het voormalige DSB-gebouw in Wognum. Het pand, in de herkenbare organische stijl van Alberts & Van Huut, is daarmee een mooi voorbeeld van herbestemming. De gedachte achter de ontwerpen van het architectenbureau is dat de grillige vormen een harmonieus geheel vormen met de omgeving – en dat bevordert het welzijn van de mens. Eén van de drie torens van het enorme complex verhuurt de gemeente aan een externe partij. In de andere twee werken ambtenaren die voorheen verspreid over meerdere locaties zaten. De gemeente betaalde 12,5 miljoen euro voor het pand; voor nieuwbouw was er veel meer geld nodig geweest, was de redenatie.

Medemblik

Wilt u uw gebouw ook slimmer, duurzamer, gezonder, socialer en circulair maken? Het E-team komt ook graag bij u langs. Binnen een dag weten ze welke quick wins en langetermijnoplossingen uw gebouw beter kunnen maken. Nodig ze uit!