Healthy Urban Office

Duurzame mobiliteit en energie met We Drive Solar

In het kader van de Healthy Urban Office Challenge, die kantoren uitdaagt en op weg helpt richting een groen, gezond en slim gebouw, presenteert de nieuwe draai duurzame oplossingen en energieopwekkende tools.

Nummer 5: We Drive Solar van LomboXnet.

Een auto die rijdt op zonne-energie, wordt opgeladen aan een elektrische laadpaal en tegelijkertijd bijdraagt aan het energienetwerk: klinkt dat niet té mooi om waar te zijn?

Wellicht – het is echter wel precies wat We Drive Solar is. Het project maakt onderdeel uit van LomboXnet, een sociaal bewonersinitiatief uit de Utrechtse wijk Lombok, gericht op duurzame energie en elektriciteitsgebruik. We Drive Solar biedt duurzame mobiliteit en een slim energiesysteem in een.

We Drive Solar

We Drive Solar is een elektrische deelauto die rijdt op zonne-energie. De elektrische laadpaal wordt namelijk voorzien van energie dankzij de zon. Door de verschillende zonnestroom-palen is er een eigen micro-grid in de wijk Lombok aangelegd. De elektrische auto kan binnen dit grid worden gezien als de rijdende batterij: hij laadt op aan een van de palen, maar levert tegelijkertijd energie aan andere palen en stroompunten.

WE DRIVE SOLAR voor het Christelijk Gymnasium Utrecht (CGU) in Lombok met op het dak 300 zonnepanelen die het wijkenergiesysteem van stroom voorzien. Ook als de auto stilstaat levert deze een bijdrage aan een schone leefomgeving met de kracht van het bi-directioneel zonnestroom laden.

Een bi-directioneel netwerk

Het bijzondere van We Drive Solar is dat het een bi-directioneel energienetwerk weet te creëren. Naast dat de elektrische auto’s stroom en energie afnemen van de zonne-laadpalen, kunnen ze ook energie afgeven aan de laadpalen en aansluitpunten. Omdat we gemiddeld 80 km. per dag rijden, wordt zo’n 75% van de batterij niet gebruikt. Deze restenergie kan via de laadpaal weer worden opgenomen, en op zijn beurt weer worden gebruikt voor de energievoorziening van het huis, kantoor of school.

Lokale zonne-energie wordt gebruikt om elektrische auto’s te laden en ontladen (een bi-directioneel energienetwerk).

Duurzame en sociale energie

Dankzij het bi-directionele energienetwerk dat We Drive Solar creëert, is het een interessante investering voor organisaties met een bedrijfswagenpark. Werknemers rijden schoon en duurzaam, en tegelijkertijd leveren de auto’s energie aan uw kantoor. Ook kan het energie afgeven aan (gebouwen in) de omgeving. Daarmee levert het project van LomboXnet duurzame en sociale energie!

Speciaal voor de Healthy Urban Office Challenge stelt LomboXnet/We Drive Solar een gratis mobiliteitsscan (t.v.w €1.000,-) en €1.500,- korting op een laadpaal ter beschikking aan de winnaar, om zo bij te dragen aan een gezond kantoorgebouw en -omgeving.

In het kader van de Healthy Urban Office Challenge Utrecht presenteren we dit voorjaar een reeks inspirerende tools die elk kantoor kan helpen energieopwekkende omgevingen te worden.
Lees hier meer over de Challenge.